ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy z porzeczką oblewaną gorzką czekoladą

Mus czekoladowy z porzeczką oblewaną gorzką czekoladą

nazwa

Wykonanie

Wspominałem już w którymś z moich artykułów o tęsknotach kulinarnych, jakie ogarniały mnie podczas mojego długiego pobytu w Portugalii. Pamiętam moje osłupienie, kiedy np. na półce z artykułami gourmet zobaczyłem np. rabarbar. Kosztował 30 za 1 kg! Rarytasem były również porzeczki. Dlatego teraz rozkoszuję się na zapas wspaniałymi porzeczkami, w tym również i moimi ulubionymi - czarnymi.
Postanowiłem, iż połączę je deserem, który można dostać w każdej, choćby najmniejszej portugalskiej knajpce - musem czekoladowym. Podobnie, jak ma to miejsce z kawą, bardzo trudno trafić jest na źle zrobiony mus. Być może dlatego, że portugalski obiad bez deseru to rzecz zupełnie niewyobrażalna a czekoladowy mus stanowi co najmniej 1/3 zamawianych deserów w portugalskich restauracjach. Oto więc moja wersja musu z czekolady z czarną porzeczką w... czekoladzie i sezonowymi owocami.
garść czarnych porzeczek
pół tabliczki gorzkiej czekolady (70% lub powyżej)
2 jaja
100 g czekolady (70% lub powyżej)
90 g masła
70 g cukru
sezonowe owoce do przybrania (np. maliny, truskawki, poziomki itd.)
Czekoladę (60%) razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić dokładnie z cukrem i wymieszać je z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Ubić białka i połączyć z masą czekoladową. Włożyć mus do salaterek i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie roztopić pozostałą czekoladę i nieco ją ostudzić. Zanurzyć w niej czarne porzeczki obrane z szypułek i ułożyć na papierze do pieczenia, który następnie wkładamy na pół godziny do lodówki.
Fot. Janusz Andrasz
Faza końcowa: na musie z czekolady układamy porzeczki w czekoladzie, przyozdabiamy owocami sezonowymi.
Domoclip DOM183 Leopold Fondue do czekolady... Spring garnek do fondue FRASF
Wychowany zostałem na kresowej kuchni mojej babci. Od zawsze umiałem zrobić w kuchni "coś z niczego". Umiejętność ta wielokrotnie się przydawała w czasie mojej nauki w szkole średniej i na studiach. Przypadł on na szaro-smutne czasy, jakie nastały w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy dostanie nawet najprostszych artykułów spożywczych wymagało stania w długich kolejkach a żywienie w internatowej stołówce monotonne i bezbarwne. Po 10 latach pracy w jednej z korporacji, wziąłem nogi za pas i uciekłem od niej na drugi kraniec Europy - do Portugalii. Spędziłem tam prawie że 10 lat, smakując, degustując i oczywiście również gotując.
Będąc jeszcze jedną nogą w Portugalii, rozpocząłem pracę nad pierwszym polskim przewodnikiem po Lizbonie, który ukazał się w roku 2010. Wtedy też zacząłem prowadzić bloga Luzomania. Od jakiegoś czasu staram się łączyć na blogu andrasz-kulinarnie polską kresową kuchnię z pochodzącą z pogranicza Europy z podobnie wielokulturową jak ta kresowa, kuchnią portugalską. Propaguję ją również, prowadząc warsztaty kulinarne.
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Janusz Andrasz
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145368,18433748,mus-czekoladowy-z-porzeczka-oblewana-gorzka-czekolada.html