ßßß Cookit - przepis na Fondant au chocolat

Fondant au chocolat

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 7 Luty 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Pyszny, czekoladowy deser. Idealny na walentynkowy wieczór.
Składniki na dwie porcje:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżeczki cukru
masło do posmarowania kokilek
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej odkładając 4 kostki, które będą nam potrzebne później. Dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodajemy żółtka i ubite białka. Smarujemy kokilki masłem i wlewamy masę. W każdej z porcji zanurzamy po dwie kostki czekolady i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 15 minutach wstawiamy kokilki do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 3 minuty, odwracamy foremki na talerzyk i podajemy.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/fondant-au-chocolat