Wykonanie
Przepis pochodzi z gazety Nasz Głos. Polecam to ciasto, bo jest proste, szybkie w wykonaniu i tanie.Potrzebujemy:* 200 g
gorzkiej czekolady (polecam z Lidla)* 200g
masła* 200g
cukru* 4
jajkaCzekoladę pokruszyłam, wrzuciłam do miski, po czym dodałam posiekane
masło. Następnie rozpuściłam w kąpieli
wodnej (miskę mam nad garnkiem z gorącą
wodą) - zawsze mieszam do uzyskania płynnej konsystencji.
Żółtka utarłam z połową
cukru, a następnie dodałam masę
czekoladową i wymieszałam dokładnie.
Białka zaś ubiłam z drugą połową
cukru, dodałam do masy
czekoladowo-jajecznej i delikatnie wymieszałam.Blaszkę do pieczenia (najlepiej o średnicy 26cm) wysmarowałam
masłem i obsypałam
mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Piekarnik nagrzałam do 160st C i piekłam ciasto przez 25minut do momentu,aż wyrosło.
Potem zwiększyłam temperaturę do 180st i piekłam przez kolejne 25minut.
Po wyjęciu ciasto na pewno opadnie i popęka - wierzch będzie twardszy, a środek miękki i lekko klejący, podobnie jak upieczone ciasto Brownie. W tym cały urok i zapewniam, że jest pyszne. Można też podawać z
konfiturą, najlepiej lekko kwaskową.