ßßß Cookit - przepis na Brownie

Brownie

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu moja córka przyszła ze szkoły z informacją, że będzie piekła ciasto...Szok był duży, bo to Jej się nie zdarza. Ale myślę sobie: ok. I wiecie co, to było jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Jej k oleżanka przyniosła, poczęstowała, no i dała przepis.
Potem poszperałam, bo nigdy brownie nie robiłam i nie jadłam, że ten sam przepis wzbogacony orzechami podaje Agnieszka Kręglicka. Najfajniejsze jest to, dla zachęty, że robi się je błyskawicznie i piecze tylko 20 minut. Pewnie wykorzystam ten fakt w razie nalotu niespodziewanych gości. No i młodą do kuchni zagonię;-)
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 kostka masł a,
100 g mąk i,
300 g cukr u,
6 jajek .
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut ( tak jest w oryginale)
Uwaga ( jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę - tak jak na zdjęciu)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/03/brownie.html