Wykonanie
W zeszłym tygodniu moja córka przyszła ze szkoły z informacją, że będzie piekła ciasto...Szok był duży, bo to Jej się nie zdarza. Ale myślę sobie: ok. I wiecie co, to było jedno z najlepszych ciast jakie
jadłam. Jej k oleżanka przyniosła, poczęstowała, no i dała przepis.
Potem poszperałam, bo nigdy brownie nie robiłam i nie
jadłam, że ten sam przepis wzbogacony
orzechami podaje Agnieszka Kręglicka. Najfajniejsze jest to, dla zachęty, że robi się je błyskawicznie i piecze tylko 20 minut. Pewnie wykorzystam ten fakt w razie nalotu niespodziewanych gości. No i
młodą do kuchni zagonię;-)
Składniki:2 tabliczki
gorzkiej czekolady,1 kostka
masł a,100 g mąk i,300 g
cukr u,6
jajek .Przygotowanie:W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę z
masłem. Przestudzić.
Jajka ubić, stopniowo dodając
cukier i
mąkę. Do masy wlewać powoli
czekoladę.Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18 - 20 minut ( tak jest w oryginale)Uwaga ( jeśli chcecie, żeby było wysokie ciasto i bardziej lejące , to proponuję wziąć mniejszą blaszkę - tak jak na zdjęciu)