Wykonanie
Jak już tu kiedyś wspominałam, czasami mam wrażenie, że ktoś ‘kradnie’ nam czas. Co weekend nie
mogę się bowiem nadziwić, że tak oto minął kolejny już tydzień, a na dodatek – że już mamy listopad. Zatrzymałam się w tym roku gdzieś na etapie lata i trudno mi uwierzyć, że kolejny rok powoli zbliża się ku końcowi.Często
mówi się, że nieszczęścia chodzą parami . Moje jednak są chyba bardzo towarzyskie, od pewnego bowiem czasu pojawiają się nie ‘parami’, a całymi stadami ;) Staram się nie przejmować i za dużo o tym wszystkim nie myśleć, ale nie zawsze mi to wychodzi… A szaro-bure listopadowe dni z całą pewnością w tym nie pomagają.W takie właśnie dni zwiększa się moje zapotrzebowanie na słodkie małe co nieco. A jeśli na dodatek ma być to coś szybkiego, to często jest to moja ulubiona ‘brazylijska’ rolada, o której wspominałam Wam zeszłego lata.
Biszkopt z tego przepisu jest dla mnie idealny na roladę właśnie : szybki, łatwy, przyjemny w obróbce. I dzięki dodatkowi maizeny – niesamowicie delikatny . Pasuje do każdego typu nadzienia (nawet posmarowany tylko
konfiturą świetnie smakuje). Najczęściej robię tę roladę w wersji ‘oryginalnej’, czyli z
bananami (lub z
bananami i
jabłkami), ale w ostatni weekend pozwoliłam sobie na nieco większe szaleństwo (czytaj : na prawdziwą bombę kaloryczną ;) ) i ciasto dodatkowo posmarowane zostało dulce de leche, czyli kremem
krówkowym . Okazało się, że
banany i karmelowe smaki świetnie do siebie pasują, choć jak dla mnie jest może odrobinę za słodko. Ale dulce de leche nie może przecież nie być słodkie ;)Jeśli natomiast chcemy, by było mniej słodko, można przed nałożeniem
bananów roladę posmarować kremem z
gorzkiej czekolady, czy nawet nutellą (lub tylko
bananami rzecz jasna, co czynię najczęściej ;) ). Tym razem dodałam też nieco
cynamonu oraz posiekanych
orzechów, dzięki
czemu rolada stała się prawdziwie jesienna. Ale tak pozytywnie jesienna ;) Idealna na rozpędzenie różnych mniejszych i większych smuteczków. Przynajmniej na jakiś czas ;)*
Rolada bananowa z kremem
krówkowymNadzienie :4
banany2 łyżki
cukru (jasny trzcinowy)½ łyżeczki
cynamonuBanany pokroić na kawałki, umieścić wraz z
cukrem i
cynamonem w rondelku i gotować na wolnym ogniu (kilkanaście minut) aż się dobrze rozgotują; można je lekko rozetrzeć widelcem.Ciasto :4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki maizenyszczypta
soli¾ łyżeczki
cynamonu250 g kremu
krówkowegopół szklanki posiekanych
orzechów+
cukier do posypania ściereczki
Białka ubić na pianę ze szczyptą
soli;
żółtka ubić z
cukrem. Następnie dodać do nich maizenę,
cynamon oraz pianę z
białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na prostokatną blachę wyłożoną papierem, wstawić do nagrzanego do 180° piekarnika i piec ok 10-12 min. Po upieczeniu przełożyć na lekko wilgotną ściereczkę posypaną
cukrem, delikatnie odkleić papier, po czym zwinąć
biszkopt w ściereczkę (węższym
bokiem) i odstawić na około 15 minut.Rozwinąć ciasto, posmarować je kremem
krówkowym a następnie rozgotowanymi
bananami, posypać posiekanymi
orzechami, po czym ponownie (dobrze) zrolować i szczelnie zawinąć w przeźroczystą folię; wstawić do lodówki, by masa się schłodziła i lekko stężała.Smacznego!* * *A wszystkim lubiącym krem
krówkowy polecam również prezentowane w kwietniu argentyńskie
ciasteczka z jego dodatkiem – alfajores .*Pozdrawiam serdecznie!*