ßßß

Został mi jeden bardzo dojrzały banan , a że planowałam placuszki, to dodałam go do ciasta. Zamiast mleka wlałam kefir, żeby miały ciekawszy smak. Ciasto doprawiłam cynamonem i wyszło pyszne danie. Wystudzone można zabrać na piknik – dodaje je do akcji ” Majówkowe szaleństwo „.2 jajkaszklanka mąkiszklanka kefirudojrzały banan2-3 łyżki cukruszczypta solispora szczypta cynamonuolej do smażeniacukier-puder do obtoczeniaJajka roztrzepałam z cukrem, dodałam rozgniecionego na papkę banana, mąkę z kefirem na zmianę dodawałam stopniowo utrzepując ciasto. Na koniec dodałam sól i cynamon.Na patelni z rozgrzanym olejem smażyłam owalne placuszki, przewracając je po usmażeniu na drugą stronę, na złotobrązowy kolor. Odsączałam je na papierowych ręcznikach i obtaczałam w cukrze-pudrze.Rodzinka stwierdziła, że jedyną ich wadą była zbyt mała ilość ( mimo pożywnej zupy na pierwsze danie). Zniknęły błyskawicznie.Smacznego !