Wykonanie
Został mi jeden bardzo dojrzały
banan , a że planowałam placuszki, to dodałam go do ciasta. Zamiast
mleka wlałam
kefir, żeby miały ciekawszy smak. Ciasto doprawiłam
cynamonem i wyszło pyszne danie. Wystudzone można zabrać na piknik – dodaje je do akcji ” Majówkowe szaleństwo „.2
jajkaszklanka
mąkiszklanka
kefirudojrzały
banan2-3 łyżki
cukruszczypta
solispora szczypta
cynamonuolej do smażenia
cukier-puder do obtoczenia
Jajka roztrzepałam z
cukrem, dodałam rozgniecionego na papkę
banana,
mąkę z
kefirem na zmianę dodawałam stopniowo utrzepując ciasto. Na koniec dodałam
sól i
cynamon.Na patelni z rozgrzanym
olejem smażyłam owalne placuszki, przewracając je po usmażeniu na drugą stronę, na złotobrązowy kolor. Odsączałam je na papierowych ręcznikach i obtaczałam w cukrze-pudrze.Rodzinka stwierdziła, że jedyną ich wadą była zbyt mała ilość ( mimo pożywnej zupy na pierwsze danie). Zniknęły błyskawicznie.Smacznego !