ßßß Cookit - przepis na Opowieści z Japonii #9: Leniwe z tofu i cynamonem

Opowieści z Japonii #9: Leniwe z tofu i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Za niecałe dwa tygodnie kończymy naukę, nie mogę uwierzyć, że to już. Co prawda minie jeszcze trochę czasu zanim wrócę do domu, ale wszyscy czujemy już, że nasza przygoda w Hiroshimie powoli zbliża się do końca. Nie chcę jednak jeszcze o tym myśleć, więc dzisiaj będzie przepis, bo tak dawno nie było tu nic o jedzeniu. Bohaterem dzisiejszego dnia jest tofu . Odkąd tutaj przyjechałam jem je bardzo często, w różnych postaciach. Czasami polewam je sosem sojowym, czasami dodaję do ryżu z warzywami, zupy, albo robię z niego placki, czy leniwe kluski, tak jak dzisiaj. Chociaż zdjęcie tego nie oddaje, kluski wyszły naprawdę bardzo pyszne i wersja z tofu smakuje mi tak samo, jak ta z twarogiem :)
Składniki:
/na jedną porcję/
160g tofu
1 jajko
łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 3/4 kubka mąki
Tofu rozdrobnić widelcem, dodać jajko, sól, cukier i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę- mniej więcej 3/4 kubka. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Zagotować wodę i posolić.
Ciasto nie powinno być na tyle gęste, żeby dało się z niego formować wałeczki, dlatego nabierałam je łyżką i kładłam do gotującej się wody. Kluseczki będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch.
Podawać z ulubionymi dodatkami- u mnie pokrojony banan, jogurt naturalny, cynamon i cukier.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2014/07/opowiesci-z-japonii-9-leniwe-z-tofu-i.html