Wykonanie
Na pomysł tej tarty wpadłam po warsztatach, na których przebojem były
jabłka zapiekane z
kajmakiem. Pomyślałam, że skoro
jabłka pasują do kajmaku , to warto by je połączyć w kruchej tarcie i zobaczyć, jak smakuje ten zestaw. Okazało się, że rewelacyjnie ! Kruche ciasto, pieczone
jabłka i pyszny słodki kajmak to pyszne połączenie .ciasto :3/4 szklanki
mąki pszennej i tyle samo krupczatki50 g drobnego
cukruszczypta
soli125 g
masła2
żółtka1 łyżka lodowatej
wody3 spore
jabłka1, 5 szklanki kajmakuprażony
sezam do posypaniaMieszamy
mąkę z
cukrem i
solą. Dorzucamy miękkie
masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy
żółtka zmieszane z
wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.W międzyczasie kroimy obrane
jabłka na półplasterki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość formy i wylepiamy ją, łącznie z bokami . Nakłuwamy widelcem raz przy razie , rozkładamy na nim
jabłka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30 minut, aż ciasto się zrumieni a
jabłka zmiękną.Przestudzoną tartę smarujemy
kajmakiem i możemy posypać posiekanymi
orzechami, wiórkami kokosowymi albo prażonym
sezamem.Zrobiłam więcej ciasta u starczyło mi jeszcze na dwie tartaletki, które też napełniłam
kajmakiem, dorzuciłam drążone
wiśnie z
syropu i polałam sosem
czekoladowym.Zrobiła się z tego prawdziwa uczta , zaczęłam więc przeglądać domowe zestawy
kawowe, by dodać odpowiednią oprawę, ale nie zdążyłam, bo
tarta i tartaletki zaczęły szybko znikać .Ledwo udało mi się złapać odpowiedni kawałek do zdjęciaSmacznego !