Składniki2 duże jaja1/4 szklanki mleka5 dag drożdży świeżych4 łyżki cukru3 krople zapachu waniliowego bądź pomarańczowego1 kostka margaryny3 szklanki mąki pszennej (np. Szymanowskiej)szczypta solicukier waniliowypowidła śliwkowe lub inny gęsty dżemSposób przygotowaniaKrok 1Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, zapach waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką margarynę(wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miała temperaturę pokojową). Mieszamy drewnianą łyżką (może być zwykłą) do połączenia składników.Tak przygotowane ciasto przykrywamy i wstawiamy na ok. 1 godziny do lodówki.Krok 2Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkujemy okrąg. Tniemy nożem na małe trójkąty. Przy dłuższym boku kładziemy dżem i zawijamy rulonik. Każdy rogalik smarujemy białkiemjaja i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.