ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 duże jaja
1/4 szklanki mleka
5 dag drożdży świeżych
4 łyżki cukru
3 krople zapachu waniliowego bądź pomarańczowego
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej (np. Szymanowskiej)
szczypta soli
cukier waniliowy
powidła śliwkowe lub inny gęsty dżem
Sposób przygotowania
Krok 1
Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, zapach waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz miękką margarynę(wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miała temperaturę pokojową). Mieszamy drewnianą łyżką (może być zwykłą) do połączenia składników.Tak przygotowane ciasto przykrywamy i wstawiamy na ok. 1 godziny do lodówki.
Krok 2
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3-4 równe części. Rozwałkujemy okrąg. Tniemy nożem na małe trójkąty. Przy dłuższym boku kładziemy dżem i zawijamy rulonik. Każdy rogalik smarujemy białkiem jaja i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3099/rogaliki-drozdzowe