Wykonanie

Składniki:(32 sztuki)- 1 szklanka
mleka- 5 dag świeżych
drożdży- 1/3 szklanki
cukru- 3
jajka- 100 g roztopionej
margaryny- 700 g
mąki pszennej- 1 opakowanie
cukru waniliowego- szczypta
soli-
krem czekoladowy- 1
jajko (do posmarowania rogalików)Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, następnie wlać do miski, dodać
drożdże, 4 łyżki
mąki, 1 łyżkę
cukru, wymieszać wszystko (zrobić rozczyn). Odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do większej miski przesiać
mąkę, dodać rozczyn oraz rozpuszczoną
margarynę,
jajka,
cukier,
cukier waniliowy oraz szczyptę
soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Stolnicę oprószyć
mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Podzielić na 4 równe części.Każdą z nich należy rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę
kremu czekoladowego i zawinąć.

Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie wyszły dwie blachy), nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie posmarować rogaliki roztrzepanym
jajkiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C z termoobiegiem przez ok. 12-13 minut.

Przepis znalazłam na blogu Smaki ogrodu :)