Składniki5 jajekpół tabliczki gorzkiej czekolady1 łyżeczka kakao2 łyżki cukru pudru4 łyżki mleka2 łyżki mąki2 łyżki masłamały kubek śmietanki 30%1 laska wanilii (opcjonalnie)2 połówki brzoskwiń z puszkicukier puder (do posypania)Sposób przygotowaniaKrok 1Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.Krok 2Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy mleko, rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę wymieszaną z kakao. Dokładnie mieszamy.Krok 3Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je łyżką z masą jajeczną.Krok 4Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy połowę masy. Smażymy po ok. 2 min. (na małym ogniu i najlepiej pod przykryciem) z obu stron, uważając, aby się nie przypaliło. Powtarzamy czynność dla drugiej części masy.Krok 5Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru oraz ziarenka z laski wanilii. Na połówkę każdego omletu nakładamy ubitą śmietanę i przybieramy plastrami brzoskwiń. Składamy na pół i posypujemy wierzch cukrem pudrem.