Wykonanie
Składniki
biszkopt (wg przepisu poniżej)0,66l
śmietany 30% (2 opakowania 330)2
śnieżkitrochę
cukru1 puszka
brzoskwińkurkumasyrop malinowy (lub
czerwony barwnik spożywczy)chrupki
czekoladowe (lub jakieś drobne drażetki)
wiórki kokosowesos
czekoladowySposób przygotowaniaKrok 1
Biszkopt pokroić na 3 płaty. Każdy skropić
sokiem z brzoskwiń.Krok 2
Śmietanę ubić z odrobiną
cukru, pod koniec dodać
śnieżki i dalej ubijać. Można przygotować masę bez
śnieżki, ale mój tort musi postać 1,5 dnia w lodówce przed skonsumowaniem, więc lepiej dać je dla spokoju sumienia.Krok 3Przekładać płaty
biszkoptu ubitą
śmietaną, na połowie masy ułożyć
brzoskwinie pocięte na plasterki. Przykryć drugą połową masy. Pokryć następnym płatem ciasta. Powtórzyć operację :)Krok 4Mamy teraz gotowy tort i możemy zabrać się do zdobienia. Postanowiłam do tego celu użyć pozostałej masy śmietanowej. Wybraliśmy z synem wzór. Jako, że
śmietana jest biała, pokryliśmy najpierw boki
tortu i posypaliśmy je wiórkami kokosowymi. Następnie powstały oczy. Zostawiłam 2 łyżki masy na ewentualne poprawki.Krok 5Do drugiego kubka odłożyłam trochę masy na żółte elementy. Dodałam
kurkumy, aby zabarwić ją na żółto.
Kurkuma jest neutralna w smaku, więc śmiało można jej użyć do ciasta. Pokryliśmy żółte elementy zostawiając odrobinę masy na ew. poprawki.Krok 6Pozostałą masę zabarwiłam na czerwono i
pokryłam resztę przestrzeni.
Sok malinowy jest składnikiem naturalnym, ale nie zabarwi masy na intensywny, czerwony kolor. Musiałam wspomóc się czerwonym żelowym barwnikiem. I tak nie udało mi się uzyskać intensywnej czerwieni, ale syn rozpoznał swojego bohatera, więc efekt został zatwierdzony ;)Krok 7Kontury rysunku wzmocniliśmy używając sosu
czekoladowego. Na końcu ułożyliśmy
pomarańczowy dziób z
brzoskwiń. Boki zaznaczyliśmy chrupkami czekoladowymi, takimi do
mleka :) Jeszcze tylko odpowiednie 3 świeczki i tort gotowy :)