Wykonanie

Szukam, ciągle szukam tego najlepszego przepisu na babkę ziemniaczaną. Próbuję, dodaję, ujmuję i już jestem blisko. Lubię ją taką kremową, rozpływającą się w ustach. Z kolei mój mąż zdecydowanie woli podsmażaną. A Wy? Jaką lubicie?Kremowa babka ziemniaczanaSkładniki20 dużych
ziemniaków (nie wiem ile to kg, robię na oko)2
cebule1
marchewka4
jajka0,5 szkl
oleju0,5 szkl
mleka0,5 szkl
śmietany5 łyżek
kaszy manny8 łyżek
mąki pszennej tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsól do smaku
pieprzmajeranekdomowa
vegetaSposób przygotowaniaKrok 1Nie mam maszyny do
tarcia ziemniaków, więc używam do tego celu blendera. Ale szkoda mi go popsuć, więc najpierw proponuję zetrzeć na tarce na grubych oczkach
ziemniaki i
cebulę.Krok 2Dodać pozostałe składniki i przyprawić. Zetrzeć na drobnych oczkach tarko
marchewkę i dodać do masy. Wymieszać wszystko. Można podsmażyć
boczek i
wędlinę i dodać do babki, jeżeli ktoś woli
mięsną.Krok 3Piec w 180*C prawie 2 godziny. Wychodzi duża blacha do ciasta. Porcja na całą rodzinę i jeszcze zostanie na kolację.