ßßß
Cookit - przepis na Szaszłyki z indyka z sosem satay
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szaszłyki z indyka z sosem satay
Składniki
Indyk
Sos teriyaki
Sos sojowy
Oliwa z oliwek
Miód
Pieprz
Sól
Czosnek
Mleczko kokosowe
Masło orzechowe
Kolendra
Chili
Imbir
Cukier brązowy
Wykonanie
Szaszłyki z
indyka
z sosem sataySkładniki1 średnia pierś z
indyka
Marynata4 łyżki
sosu teriyaki
3 łyżki
sosu sojowego
3 łyżki
oliwa z oliwek
1 łyżeczka
miodu
płynnego
pieprz
,
sól
do smaku2 ząbki
czosnku
Sos Satay3/4 szklanki
mleczka kokosowego
6 łyżek
masła orzechowego
3 łyżki
sosu sojowego
1/2 pęczka świeżej
kolendry
1 łyżeczka
papryczki chili
1 łyżeczka mielonego
imbiru
1 łyżeczka
brązowego cukru
Sposób przygotowaniaSzaszłykiKrok 1Pierś z
indyka
kroimy w większą kostkę. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy
sos teriyaki
z
sosem sojowym
, dodajemy zmiażdżony
czosnek
,
sól
,
pieprz
i łyżkę
miodu
. Wszystko dokładnie mieszamy na koniec dodajemy
oliwę z oliwek
i zalewamy pierś. Najlepiej na noc, ewentualnie na 2 godziny. Tak przygotowane
mięso
nadziewamy na wcześniej umoczone w wodzie patyczki do szaszłyków i pieczmy około 30-40 minut w 180 stopniach.Sos satayKrok 2
Mleczko kokosowe
zagotowujemy z
masłem orzechowym
i
przyprawami
do zgęstnięcia. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną
kolendrę
(jeśli nie mamy świeżej możemy dać w proszku) i gotujemy jeszcze około 1 minuty. Podajemy z szaszłykami.
Źródło:
http://coolinarnie.pl/2013/02/4567/szaszlyki-z-indyka-z-sosem-satay
Przepisy powiązane
Dynia w mleku kokosowym
Słodkosłony udziec z indyka
Soczysty udziec z indyka
Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej
Pierożki azjatyckie
Składniki powiązane (0)