ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z indyka z sosem satay

Szaszłyki z indyka z sosem satay

nazwa

Wykonanie

Szaszłyki z indyka z sosem satay
Składniki
1 średnia pierś z indyka
Marynata
4 łyżki sosu teriyaki
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżeczka miodu płynnego
pieprz, sól do smaku
2 ząbki czosnku
Sos Satay
3/4 szklanki mleczka kokosowego
6 łyżek masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 łyżeczka papryczki chili
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania
Szaszłyki
Krok 1
Pierś z indyka kroimy w większą kostkę. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki z sosem sojowym, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy na koniec dodajemy oliwę z oliwek i zalewamy pierś. Najlepiej na noc, ewentualnie na 2 godziny. Tak przygotowane mięso nadziewamy na wcześniej umoczone w wodzie patyczki do szaszłyków i pieczmy około 30-40 minut w 180 stopniach.
Sos satay
Krok 2
Mleczko kokosowe zagotowujemy z masłem orzechowym i przyprawami do zgęstnięcia. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę (jeśli nie mamy świeżej możemy dać w proszku) i gotujemy jeszcze około 1 minuty. Podajemy z szaszłykami.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/4567/szaszlyki-z-indyka-z-sosem-satay