ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony w limonkowej pietruszce

Łosoś pieczony w limonkowej pietruszce

nazwa

Wykonanie

Już sama nazwa powoduje atak łakomstwa
Nie trzeba mnie namawiać do wypróbowania przepisu. Nadesłała Marta Wolińska.
Składniki
2 filety z łososia
2 spore garści natki pietruszki (posiekać)
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki mleczka zagęszczonego UHT 4%
skórka otarta z limonki
sok z 1/3 limonki
sok z 1/3 cytryny
2 łyżeczki musztardy kremskiej
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Filety pokroiłam w cieńsze plastry (inaczej nie zmieściłyby mi się do małych naczyń do zapiekania), obtoczyłam w marynacie i w 2 naczyniach wstawiłam do lodówki na jakieś 2 godziny do przegryzienia (resztę marynaty wylałam na wierzch łososia). Naczynia przetarłam wcześniej ręcznikiem nasączonym olejem, by nic nie przywierało podczas pieczenia.
Piekłam w 200 stopniach na termoobiegu przez 15-17 minut.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)
Łosoś pieczony w limonkowej pietruszce - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Podobne wpisy
Łosoś w musztardzie i płatkach – danie konkursowe
Panierowany łosoś z zielonym puree – danie konkursowe
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – danie konkursowe
Schab pieczony z żurawiną i musztardą francuską
Krem z zielonych warzyw
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11666/losos-pieczony-w-limonkowej-pietruszce-danie-konkursowe