Wykonanie

Chciałabym dziś poruszyć temat słodzenia. A właściwie spróbować namówić Was, abyście z niego zrezygnowali .Warto się zmusić powiedzmy na 2-3 tygodnie, aby
herbaty nie posłodzić. W dobie wszechobecnego
cukru jesteśmy od niego uzależnieni. Mocne ograniczenie pozwoli nam na mały detoks i przyzwyczajenie organizmu do mniejszej
dawki narkotyku.Po pewnym czasie słodkie
napoje przestaną nam smakować. Sprawdziłam to na sobie, bo nie słodzę już kilka lat. Nawet
kawy i uwierzcie mi, kiedyś nie mogłam się obejść bez 2 łyżeczek
cukru, a teraz
piję gorzką
kawę i nie mam ochoty jej słodzić.Kiedyś gdzieś wyczytałam, że jeśli robimy coś regularnie przez 21 dni, staje się to naszym nawykiem. Sprawdziłam, coś w tym jest. Spróbujmy zmienić swoje nawyki na lepsze.Jednak jeśli nie masz ochoty na zmiany, zachęcam do stosowania
miodu zamiast
cukru.O ile w cukrze trudno doszukiwać się zalet, tak
miód ma prawie same plusy.Zawiera witaminy B6, B1, B2 i B5, minerały: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Warto wspomnieć również o dużej dawce antyoksydantów a także przyjaznych bakterii (m.in. pałeczki kwasu
mlekowego).Inhibina i rutyna zawarte w miodzie działają antybakteryjnie, zabijają bakterie, nawet te, którym nie dają rady antybiotyki (nie znosi
miodu gronkowiec złocisty). Często używamy też
miodu w kosmetyce, w maseczkach.Co ciekawe
miód nigdy się nie psuje, ani też nie zawiera zanieczyszczeń, bo pszczoły filtrują toksyny.Pozytywny wpływ na
serceZawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność
serca, obniża ciśnienie
krwi. Spora dawka potasu pomaga arytmikom. Rozszerza naczynia wieńcowe i poprawia krążenie. Systematyczne jedzenie
miodu w dawce 100-200g dziennie pomaga zmniejszyć miażdżycę.Warto go jeść w sytuacjach stresowych, bo ma również działanie uspokajające.
Miód łagodzi skutki kacaFruktoza neutralizuje skutki picia
alkoholu. Aby zadziałała, trzeba by zjeść następnego dnia do 200g
miodu w kilku dawkach.Jak dobrać
miód, aby nam pomagał?Akacjowy – odpowiedni dla cukrzyków, na przeziębienia, a także przy chorobach nerek, dla wrzodowców.Lipowy – najpopularniejszy u nas – działa uspokajająco, trochę nasennie, antybakteryjnie, nadaje się do leczenia przeziębieńGryczany – przy miażdżycy, nadciśnieniu, stresieSpadziowy – dobry przy anemii i zaburzeniach przemiany materii, dla astmatyków. Ten rodzaj
miodu ma też działanie przeciwnowotworowe.Rzepakowy – przy chorobach płuc i
serca, na zaparcia i nerkiWrzosowy – pomaga leczyć prostatęWielokwiatowy – stosowany przy alergiach i katarze siennym, leczy też
serce i przeziębieniaOczywiście nie należy zapominać, że
miód nie jest dla każdego. Nie wolno go podawać niemowlętom, cukrzykom (uwaga na poziom
cukru), osobom uczulonym oraz z nietolerancją jelitową.Oczywiście nie jestem sama tak mądra, aby wiedzieć wszystko o miodzie. Korzystałam z opracowań dostępnych na stronach internetowych:http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.htmlhttp://www.poradynazdrowie.pl/miod-plynne-zloto.htmlhttp://miodywmedycynie.pl/wlasciwosci-lecznicze-miodu/http://www.sekretyzdrowia.com/index.php/lecznicze-wlasciwosci-miodu/http://www.dobradieta.info/94,miod-wlasciwosci-lecznicze-i-odzywcze.htmlVN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisy
Żeberka w
sosie sojowym z
miodem i
czosnkiemMasło i jego zamiennikiMiodowiec z
orzechami i kremem budyniowym p. Hani Rostkowskiej – danie konkursoweJaglana z musem
malinowymSnickers