Wykonanie
Pin It

Dieta dietą, ale żeby tak całkowicie odmawiać sobie jakiejś słodkiej przegryzki ??? Bez przesady ;-). Przecież każdy ma raz na jakiś czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące
ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej
kawy. Zawierają minimalną ilość
cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością błonnika.Jeśli nie posiadacie w domu
mąki owsianej sami ją zrobicie w kilka chwil, wystarczy zmiksować jedną szklankę górskich
płatków owsianych (nie błyskawicznych !) i otrzymamy szklankę
mąki owsianej.Inspirację czerpałam z tego przepisu.Składniki (20-25 szt):2 szklanki
płatków owsianych górskich1 szklanka
mąki owsianej1
jajko80 g miękkiego
masła1/2 szklanki
brązowego cukru5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli2 łyżeczki mielonej
skórki pomarańczowej
Wykonanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Masło z
cukrem ucieramy mikserem, dodajemy
jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy.
Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp.
Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją.
Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku lub w puszce.
