Wykonanie
Mam wielki sentyment do tego kucharza. To właśnie książka 'Każdy może gotować' Jamiego Olivera była moją pierwszą książką kucharską, z której uczyłam się gotować. Przepis na
ciasteczka czekoladowe z
płatkami owsianymi pochodzą właśnie z tej książki. Przepyszne! Ich wielką zaletą jest to, że mogą leżeć nawet kilka dni ( na następny dzień są jeszcze bardziej kruche ). Myślę, że każdemu Małemu i
Dużemu będą smakować. A ze szklanką
mleka przypomną Nam czas dzieciństwa. Przekonałam Was do pieczenia?

składnikiok. 35-40
ciasteczekkostka
masła200 g
mąki175 g
cukru50 g
płatków owsianych200 g
czekolady deserowej (lub 100 g
czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej)2 duże
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliMasło wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed przygotowaniem
ciastek.
Masło ucieramy z
cukrem (albo drewnianą łyżką, albo mikserem, ja najpierw podzieliłam
masło na mniejsze kawałki, a następnie łączyłam składniki rękami na gęstą kremową masę.)
Jajka rokłócamy widelcem w drugiej miseczce i dodajemy do
masła z
cukrem i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
płatki owsiane. Łączymy składniki.
Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do całej masy i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dosyć klejąca. Rozkładamy folię spożywczą i nakładamy na nią masę w kształt walca. Owijamy całą masę folią spożywczą i tworzymy taki
cukierek zakręcając brzegi folii. Następnie
ciasteczka wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Następnie wyjmujemy
ciastka z folii, kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8-11 minut w 180 stopniach na środku piekarnika. Brzegi powinny być zarumienione. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciastka pieczemy partiami.Komentarz:
Ciastka w zamrażalniku mogą leżeć nawet około 2 miesięcy. W każdej chwili można
mieć przygotowane
ciastka na wypadek niespodziewanych gości!







