ßßß
składnikiok. 35-40 ciasteczekkostka masła200 g mąki175 g cukru50 g płatków owsianych200 g czekolady deserowej (lub 100 g czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej)2 duże jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soliMasło wyjmujemy z lodówki na około 20 minut przed przygotowaniem ciastek. Masło ucieramy z cukrem (albo drewnianą łyżką, albo mikserem, ja najpierw podzieliłam masło na mniejsze kawałki, a następnie łączyłam składniki rękami na gęstą kremową masę.) Jajka rokłócamy widelcem w drugiej miseczce i dodajemy do masła z cukrem i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Łączymy składniki. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do całej masy i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dosyć klejąca. Rozkładamy folię spożywczą i nakładamy na nią masę w kształt walca. Owijamy całą masę folią spożywczą i tworzymy taki cukierek zakręcając brzegi folii. Następnie ciasteczka wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Następnie wyjmujemy ciastka z folii, kroimy w plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8-11 minut w 180 stopniach na środku piekarnika. Brzegi powinny być zarumienione. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciastka pieczemy partiami.Komentarz: Ciastka w zamrażalniku mogą leżeć nawet około 2 miesięcy. W każdej chwili można mieć przygotowane ciastka na wypadek niespodziewanych gości!






