Wykonanie
Pin It

W niedzielę wraz z przyjaciółmi wędziliśmy
wędliny na Święta (przepisy pojawią się wkrótce na blogu). Były
szynki,
polędwice,
kiełbasy cienkie, grube,
sól morska i po raz pierwszy
serki.
Serki najpierw leżały w solance, a
potem obtoczyłam je w przyprawach. Wyszły przepyszne, na pewno będziemy powtarzać, testując inne posypki. Do wędzenia nadają się tylko
serki typu włoskiego, a nie zwykłe
białe sery. Ja kupiłam
serki Pilos z Lidla, dobre są też
serki Capri.


Czas przygotowania: 24 godzin marynowanie + 4 godziny wędzeniaSkładniki:3
serki typu włoskiego1 litr
wody80 g
soli kamiennej niejodowanej2 łyżki
tymianku2 łyżki
papryki1,5 łyżki
pieprzu młotkowanego z
kolendrągaza


Wykonanie:
Sól rozpuszczamy dokładnie w wodzie.
Serki umieszczamy w kamionkowym naczyniu, zalewamy solanką.
Serki powinny być całkowicie przykryte płynem. Zostawiamy je na 24 godziny.Po upływie tego czasu
serki wyjmujemy, lekko odciskamy i każdy obtaczamy w jednej z przypraw.Każdy
serek układamy na kawałku gazy, zbieramy cztery rogi gazy i zawiązujemy je sznurkiem, robiąc na końcu sznura pętelkę do powieszenia
serka na kiju w wędzarni lub na haku.
Serki wędzimy przez 4 godziny w temperaturze nie wyższej niż 40-45 stopni Celsjusza. W wyższej
serki się rozpłyną.
Serki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy gazę, kroimy w plastry i delektujemy się doskonałym smakiem.