Pomysł na zastosowanie resztek z produkcji mlekamigdałowego widziałam u kogoś na blogu (przepraszam nie pamiętam u kogo). Po kilku dniach w moje ręce wpadło opakowanie migdałów i decyzja była szybka - robimy mlekomigdałowe i serek. To była dobra decyzja - pomidory, czosnek i kolendra swietnie sie razem komponują!Do przygotowania wegańskiego serka potrzebujemy:- 200g płatków migdałów (zamoczonych przez noc w wodzie)- 600 ml wody- koncentrat pomidorowy- 2 ząbki czosnku- spora garść kolendry- sól, pieprz do smakuMigdały moczymy przez kilka godzin w wodzie (najlepiej przez calą noc). Następnego dnia odsączamy migdały, przepłukujemy wodą i ponownie zalewamy wodą (ok 600 ml). Całość miksujemy/ blendujemy i odszączamy na sitku z użyciem gazy (można jeszcze dodatkowo odcisnąć). Powstały płyn to mlekomigdałowe.Pozostałą na sitku masę przenosimy do nowego pojemnika - dodajemy przyprawy, koncentrat i posiekaną kolendrę. Całość mieszamy i podajemy do chleba.