Wykonanie
Pin It

Po Świętach na razie mam dosyć polskiej kuchni i postanowiłam na chwilę wybrać się w małą podróż kulinarną i przenieść się w inny zakątek Świata, dość od nas odległy, do Meksyku.Nie używam gotowych mieszanek przypraw, więc dzisiaj podrzucę Wam pomysł jak zrobić swoją własną
przyprawę, której użyjemy na przykład do jednego z typowych dań kuchni meksykańskiej,
chili con carne. Ja używam jej też do innych dań, do sałatek, do zup..., wszędzie tam gdzie w kuchni potrzebny jest aromat Meksyku.Na blogu pojawił się wpis na
chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na
sałatkę z
kurczakiem.Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen .

Składniki:2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka gorzkiego
kakao1 łyżeczka suszonej
cebuli1/2 łyżeczki suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki świeżo z mielonego
czarnego pieprzuWykonanie:Wszystkie składniki
przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku.