ßßß
Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo proste danie obiadowe. Zastanawiałam się jak je nazwać, bo jest to coś na podobieństwo chili con carne, ale tak nie do końca. Ostatecznie padło na potrawkę, czy oto potrawka meksykańska z ryżem się poleca do przygotowania.Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:500 g mielonej łopatki wieprzowej1 duża cebula1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1 puszka pomidorów pelati6 małych pieczareksól morskaczarny mielony pieprz1/2 łyżeczki mielonej papryki1/2 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonego chiliolej do smażenia1 szklanka suchego ryżuWykonanie:Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki i wraz z fasolą, kukurydzą z puszki i pomidorami dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut.W międzyczasie gotujemy ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta. Gdy ryż będzie już gotowy, wykładamy go na talerz w towarzystwie potrawki.