Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam Was na pyszne i bardzo proste danie obiadowe. Zastanawiałam się jak je nazwać, bo jest to coś na podobieństwo
chili con carne, ale tak nie do końca. Ostatecznie padło na potrawkę, czy oto potrawka meksykańska z
ryżem się poleca do przygotowania.Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:500 g mielonej
łopatki wieprzowej1 duża
cebula1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzy1 puszka
pomidorów pelati6 małych
pieczareksól morskaczarny mielony
pieprz1/2 łyżeczki mielonej
papryki1/2 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonego
chiliolej do smażenia1 szklanka suchego
ryżuWykonanie:
Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do
mięsa i smażymy, aż
cebula się zeszkli.
Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki i wraz z
fasolą,
kukurydzą z puszki i
pomidorami dodajemy do
mięsa. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy
przyprawy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut.W międzyczasie gotujemy
ryż, zgodnie ze wskazówkami producenta. Gdy
ryż będzie już gotowy, wykładamy go na talerz w towarzystwie potrawki.