Wykonanie
Marynowane grzyby to coś, na co czekam w Wigilię u mojej Babci. Często nie
mogę poprzestać na kilku, a przecież trzeba w ten dzień dzielić się z innymi :), dlatego postanowiłam w tym roku przyrządzić swoje pierwsze
grzyby w occie i obowiązkowo otworzę je dopiero w grudniu.
Marynowane grzyby (
grzyby w occie)

pół kg
grzybów (podgrzybki,
prawdziwki)pół litra
wodycebulałyżka
solimarynata :szklanka
wodyłyżka
soli2-3 łyżki
cukrupół szklanki
octu 10%2
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegołyżeczka ziaren
pieprzułyżeczka
gorczycy (można pominąć)Oczyszczone i opłukane
grzyby podzielić na trzonki i kapelusze, większe kapelusze dzielimy na pół, a trzonki w plasterki.
Wodę z łyżką
soli zagotować, a gdy zawrze wrzucić
grzyby i posiekaną w kostkę lub piórka
cebulę.Gotować 15 minut.Szklankę
wody zagotować z
octem,
solą,
cukrem, liśćmi laurowymi,
zielem angielskim,
pieprzem i
gorczycą.Gotową marynatę oraz
grzyby ostudzić.Łyżką cedzakową wyjmować
grzyby z
cebulką i przekładać do czystych słoików, a następnie zalewać je marynatę.Słoiki porządnie zamknąć, pasteryzować 10 minut i przechowywać w chłodnym miejscu.

