Wykonanie

W telewizji słyszę, że przed nami ostry epizod zimowy.
Serce lekko drży z radości, jednak rozum po cichu odpowiada, że na narciarskie szaleństwa przyjdzie mi jeszcze poczekać. Popijam ciepłą
herbatę z
malinowym sokiem i podziwiam "przegryzające" się na kuchennym blacie marynowane
kurki i
prawdziwki zebrane w ostatnich dniach pięknej jesieni Już niedługo
będę mogła ich spróbować...:)
Grzyby marynowane1kg
grzybów leśnych100g
cebuli250ml
wody250ml
octu 10%50g
cuku30g
solipieprz,
ziele angielskie,
liście laurowedo każdego słoika
prawdziwków gałązka
rozmarynu
Grzyby oczyściłam, umyłam i odsączyłam. Większe
grzyby podzieliłam na kawałki. W wodzie zagotowałam
cebulę z 20g
soli, dodałam
grzyby i gotowałam przez około 5 minut. Wyjęłam, osączyłam na sicie, włożyłam do słoików, na których dnie wcześniej umieściłam pokrojoną w plasterki
cebulę.
Wodę zagotowałam z
octem,
cukrem, pozostałą
solą i
przyprawami. Zalałam nią
grzyby. Zakręcone słoiki pasteryzowałam gotując przez 15minut.