ßßß
zaczyn :60 g drożdży2 łyżki cukru2 łyżki mąki4-6 łyżek mleka4-4,5 szklanki mąki60 g masła roztopionego6 żółtek4 łyżki cukru400 ml mleka4 kostki smalcu do smażenialukier :szklanka cukru pudru2 łyżki wodykonfitura truskawkowa do nadziewania lub cukier puder do posypaniaPrzygotować zaczyn - rozkruszone drożdże połączyć z cukrem mąką i ciepłym mlekiem, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.Po tym czasie dodać ciepłe mleko, masło, cukier, żółtka i 4 szklanki mąki - przez około 10 minut zagniatać ciasto aż stanie się elastyczne i miękkie (dosypałam około pół szklanki mąki - ciasto ma być kleiste, ale lekko odchodzić od miski).Przykryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (jeśli ciasto dobrze wyrośnie to potem otrzymacie jasną obrączkę przy smażeniu).Ciasto odgazować (uderzyć pięściom), wyłożyć na blat posypany mąką i rękoma ugnieść lub wywałkować na grubość około 1-1,5 cm.Z ciasta wykrajać koła o średnicy 5-8 cm, przełożyć na tackę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko podsypaną mąką i zostawić do podrośnięcia na 15 minut.W tym czasie na najmniejszej mocy palnika rozgrzać w rondlu smalec.Wrzucać pączki na rozgrzany olej (najmniejsza moc palnika cały czas) i smażyć z dwóch stron na rumiano - pączki po około 1,5 minucie przekręcam na drugą stronę przy użyciu patyczka do szaszłyków.Nadziać pączka na patyczek - jeśli po wyjęciu będzie suchy tzn. że pączek się usmażył też w środku.Przygotować lukier - wymieszać cukier puder z wodą i ciepłe pączki maczać w lukrze.Przy użyciu szprycy nadziewać pączki konfiturą.

