Wykonanie
Kruche
ciasteczka na patyku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych
ciasteczek przechowywanych w puszkach i słoikach. Doskonale sprawdzą się podczas przyjęć dla dorosłych i dla dzieci, ponieważ stanowią znakomitą ozdobę stołu. Natomiast zapakowane w arkusz celofanu mogą stać się upominkiem podarowanym najbliższym osobom. Moje
ciasteczka były słodką przekąską na Wieczorze Panieńskim mojej przyjaciółki Kasi. Zapakowane w pojemnik bez problemu przeżyły transport nad jezioro oraz niemal trzydziestostopniowe upały. Osobiście nie zdążyłam wykonać
ciastkom sesji zdjęciowej przed zabraniem ich na imprezę. Na szczęście siostra Panny
Młodej uwieczniła je na zdjęciu wraz z innymi przekąskami.Składniki:(na 20-25
ciastek, zależnie od wielkości foremki)300 g
mąki pszennej180 g zimnego
masła4 łyżki stołowe
cukru80 ml gęstej
śmietany 18%1
żółtko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo:1
jajkodżem malinowycukier do posypania
ciastek20-25 patyczków do szaszłykówPrzygotowanie:
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiewamy. Następnie siekamy razem z
masłem. Gdy powstaną okruszki, dodajemy
śmietanę i
żółtko. Szybko zagniatamy elastycznie ciasto. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie ostre końcówki patyczków odcinamy i wyrzucamy.Na blacie podsypanym
mąką wałkujemy schłodzone ciasto na grubość około 4-5 mm. Foremką w kształcie kwiatka wykrawamy
ciasteczka. W połowie z nich wycinamy na środku okrągły otwór za pomocą małej foremki lub zakrętki (otwór nie powinien być zbyt duży).
Ciasteczka bez otworu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Na każdym
ciasteczku układamy patyczek i lekko go dociskamy (najlepiej, aby końcówka patyczka znalazła się niemal w połowie
ciastka, wówczas po upieczeniu patyczek nie wypadnie). Uważamy, aby patyczki nie nachodziły na leżące obok
ciastka, dlatego układamy i pieczemy
ciastka partiami po kilka sztuk.Łyżeczką nakładamy małą porcję
dżemu na środek każdego
ciastka z patyczkiem. Następnie na wierzchu układamy
ciastka z wyciętym otworem. Dokładnie dociskamy brzegi, szczególnie w miejscu gdzie znajduje się patyczek.Złożone
ciastka smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 10-15 minut, czyli do momentu aż będą rumiane. Po wyjęciu z piekarnika
ciasteczka zdejmujemy z blaszki i studzimy na kratce.Smacznego!