ßßß

Składniki:8 płatów śledzia (Matjas)3 średnie cebule50 g wędzonych śliwek (najlepiej polskich)mała puszka koncentratu pomidorowego2 łyżki cukru pudruszczypta soli1 łyżeczka cynamonuszczypta goździków3 ziarna ziela angielskiego2 liście lauroweok 100ml olejuŚledzie trzeba noc wcześniej wymoczyć w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli.Śledzie płuczemy, wycieramy ręcznikiem i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy, solimy i podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy cynamon, koncentrat, cukier oraz rozdrobnione nożem goździki i posiekane drobno śliwki. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.Pokrojone śledzie wrzucamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę ze śliwkami, wlewamy olej. Wszystko mieszamy delikatnie rękoma, układamy ciasno w słoiku. Zostawiamy na minimum 24 godziny żeby smaki mogły się przegryźć.