ßßß Cookit - przepis na Kokosowo limonkowy sernik polany karmelem z marakują.

Kokosowo limonkowy sernik polany karmelem z marakują.

nazwa

Wykonanie

Sernik, który dzisiaj prezentuję piekłam na Nowy Rok, wygląda cudnie, a jak smakuje? Przekonajcie się sami, jest to sernik o smaku lekko egzotycznym- kokos, marakuja... Trochę lata na zimę!
KARMELEM Z MARAKUJĄ.
Składniki:
Spód:
300 g herbatników digestive
50 g wiórków kokosowych
150 g roztopionego masła
25 g roztopionego oleju kokosowego
Masa serowa:
560 g sera philadelphia
4 jajka
250 ml śmietanki kokosowej (np. taką)
397 ml mleka skondensowanego
sok z 3 limonek
Karmel:
100 g cukru pudru
25 g masła
łyżka rumu
75 ml śmietany kremówki
szczypta soli morskiej
3 dojrzałe owoce marakui
Formę średnicy 20-21 cm wykładamy papierem. Herbatniki miksujemy, dodajemy wiórki kokosowe oraz rozpuszczone masło. Mieszamy i wykładamy dno oraz boki tortownicy. Blachę wkładamy do lodówki.
W misce umieszczamy ser, śmietankę kokosową i mleko skondensowane, miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy sok z limonki, a następnie jajka, miksujemy. Wlewamy masę na spód z herbatników i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy 50-60 minut. Wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier puder, mieszając widelcem by dobrze rozprowadzić cukier. Gdy cukier będzie złoto czerwony, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i rum. Mieszamy, uważając bo karmel może pryskać. Gdy karmel stwardnieje wstawiamy z powrotem na gaz. Na koniec dolewamy śmietanę i sól. Tak powstały karmel wlewamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy folią spożywczą dotykając powierzchnię karmelu, zostawiamy 30 minut. Po tym czasie dodajemy miąższ z marakui, mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki pół godziny przed podaniem, polewamy karmelem.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2016/01/kokosowo-limonkowy-sernik-polany.html