ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jak zwykle się nie zawiodłam i kutia jest wprost doskonała! Na pewno zrobię ją na Wigilię. Oczywiście kilka rzeczy zrobiłam po swojemu, ale ja zawsze muszę dodać coś od siebie;)
Przygotowanie jest bardzo proste, skład nieco inny niż kutii, która zazwyczaj gości na naszym stole.
Przyznam, że ta bezglutenowa kutia jest zdecydowanie w moim guście! Polecam:)
Przy okazji idealnie wpasowała się do salaterek firmy Glasmark, prawda? :)
Potrzebujemy:
1 szklanka brązowego ryżu (najlepiej krótkiego)
1 szklanka maku
woda
szczypta soli
4 łyżki miodu
1/2 szklanki płatków migdałów
1/3 szklanki rodzynek (mogą być również posiekane suszone śliwki)
1 kropla aromatu migdałowego
1 łyżka rumu
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 40 minut (najpierw wstawiamy wodę aż się zagotuje i ryż wsypujemy do wrzątku, od tego momentu liczymy 40 minut).
Mak wsypujemy do garnka z wodą i gotujemy 30-40 minut. Po tym czasie odcedzamy go na sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Ryż łączymy ze zmielonym makiem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki - miód, rodzynki, płatki migdałów, rum i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przystrajamy płatkami migdałów.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/12/pyszna-kutia-bez-cukru-i-pszenicy.html