Wykonanie
Kiedy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Jak zwykle się nie zawiodłam i kutia jest wprost doskonała! Na pewno zrobię ją na Wigilię. Oczywiście kilka rzeczy zrobiłam po swojemu, ale ja zawsze muszę dodać coś od siebie;)Przygotowanie jest bardzo proste, skład nieco inny niż kutii, która zazwyczaj gości na naszym
stole.Przyznam, że ta bezglutenowa kutia jest zdecydowanie w moim guście! Polecam:)Przy okazji idealnie wpasowała się do salaterek firmy Glasmark, prawda? :)
Potrzebujemy:1 szklanka
brązowego ryżu (najlepiej krótkiego)1 szklanka
makuwodaszczypta
soli4 łyżki
miodu1/2 szklanki
płatków migdałów1/3 szklanki
rodzynek (mogą być również posiekane
suszone śliwki)1 kropla
aromatu migdałowego1 łyżka
rumuRyż gotujemy w osolonej wodzie przez około 40 minut (najpierw wstawiamy
wodę aż się zagotuje i
ryż wsypujemy do wrzątku, od tego momentu liczymy 40 minut).
Mak wsypujemy do garnka z
wodą i gotujemy 30-40 minut. Po tym czasie odcedzamy go na sitku i mielimy w maszynce do
mielenia mięsa.
Ryż łączymy ze zmielonym
makiem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki -
miód,
rodzynki,
płatki migdałów,
rum i
aromat migdałowy. Wszystko dokładnie mieszamy.Przystrajamy
płatkami migdałów.Smacznego!