Wykonanie
Składniki4 porcje1 szklanka
brązowego ryżu okrągłego, krótkiego lub
kaszy pęczak1 szklanka
makuok. 2 i 1/2 szklanki
wodyszczypta
soli morskiejDodatki:8
suszonych daktyli lub 1/3 szklanki
rodzynek2 łyżeczki naturalnego ekstraktu
migdałowego lub 4 łyżki
likieru Amaretto4 łyżki
miodu (lub klonowego)4
suszone śliwki10 łyżek
płatków migdałówPrzygotowanie
Ryż lub
kaszę opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić. Włożyć do garnka, dodać zmielony w młynku do
kawy lub blenderze(niekoniecznie dokładnie)
mak, wlać
wodę (do
ryżu 2 i 1/2 szklanki, do
kaszy 2 szklanki) i dodać szczyptę
soli.Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 50 minut (
ryż) i ok. 40 minut (pęczak) do czasu aż cały płyn będzie wchłonięty. W międzyczasie można 1-2
razy zamieszać. Jeśli będzie potrzeba można odparować resztę
wody.Do gorącej masy dodać
rodzynki jeśli ich używamy i wymieszać. Dodać
daktyle i resztę dodatków: ekstrakt
migdałowy,
miód, pokrojone w kosteczkę
suszone śliwki oraz
płatki migdałów, wymieszać i przełożyć do miski.Udekorować pokrojoną
suszoną śliwką i
płatkami migdałów. Można przygotować wcześniej.