ßßß Cookit - przepis na Kutia bezglutenowa

Kutia bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 szklanka brązowego ryżu okrągłego, krótkiego lub kaszy pęczak
1 szklanka maku
ok. 2 i 1/2 szklanki wody
szczypta soli morskiej
Dodatki:
8 suszonych daktyli lub 1/3 szklanki rodzynek
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego lub 4 łyżki likieru Amaretto
4 łyżki miodu (lub klonowego)
4 suszone śliwki
10 łyżek płatków migdałów
Przygotowanie
Ryż lub kaszę opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić. Włożyć do garnka, dodać zmielony w młynku do kawy lub blenderze(niekoniecznie dokładnie) mak, wlać wodę (do ryżu 2 i 1/2 szklanki, do kaszy 2 szklanki) i dodać szczyptę soli.
Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 50 minut (ryż) i ok. 40 minut (pęczak) do czasu aż cały płyn będzie wchłonięty. W międzyczasie można 1-2 razy zamieszać. Jeśli będzie potrzeba można odparować resztę wody.
Do gorącej masy dodać rodzynki jeśli ich używamy i wymieszać. Dodać daktyle i resztę dodatków: ekstrakt migdałowy, miód, pokrojone w kosteczkę suszone śliwki oraz płatki migdałów, wymieszać i przełożyć do miski.
Udekorować pokrojoną suszoną śliwką i płatkami migdałów. Można przygotować wcześniej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/kutia_bezglutenowa/przepis.html