Wykonanie
Mam dla was coś co bardzo pomoże nam w pieczeniu i przygotowywaniu składników do pieczenia. A mianowicie, przelicznik kuchenny. Znajdziecie w nim najważniejsze przeliczenia dotyczące
mąki,
cukrów i innych płynów lub proszków.Zaczynamy:1 szklanka = 250 ml1 łyżka = 15 ml1 łyżeczka = 5 ml1 kostka
masła = 200 g ( wydaje mi się że już nie ma 250 g)
MĄKA PSZENNA :1 szklanka = 160-170 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA :1 szklanka = 190 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 gMĄKA KRUPCZATKA :1 szklanka = 210 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
CUKIER :1 szklanka = 220 g; 1 łyżka = 13 g; 1 łyżeczka = 5 g
CUKIER PUDER :1 szklanka = 170 g; 1 łyżka = 12 g; 1 łyżeczka = 4 gZMIELONE
MIGDAŁY :1 szklanka = 110 g; 1 łyżka = 6 gZMIELONE
ORZECHY : WŁOSKIE, LASKOWE, PEKAN :1 szklanka = 130 g; 1 łyżka = 8 g
MAK :1 szklanka = 160 g; 1 łyżka = 10 g; 1 łyżeczka = 3 g
KAKAO :1 szklanka = 130 g; 1 łyżka = 8 g; 1 łyżeczka = 3 g
ŚMIETANA 30% LUB 36% (KREMÓWKA) :1 szklanka = 260 g; 1 łyżka = 16 g; 1 łyżeczka = 5 g
OLEJ :1 szklanka = 230 g; 1 łyżka = 14 g; 1 łyżeczka = 5 g
MIÓD :1 szklanka =360 g; 1 łyżka = 22 g
MLEKO,
WODA :1 szklanka = 250 g; 1 łyżka = 15 g; 1 łyżeczka = 5 gMam nadzieję, że wam się to przyda. Ja osobiście bardzo często używam tego przelicznika a szczególnie wtedy kiedy nie mam za wiele czasu by rozkładać moją wagę i dokładnie wyliczyć składniki.