ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Miałam w domu dużo cebuli i ochotę na ugotowanie czegoś pysznego. Jedna pierś z kurczaka, Papirus firmy Winiary, bulion...co z tego zrobić? Bałam się jaki będzie efekt mojego kombinowania, ale jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Zupa cebulowa na winie, z curry i kurczakiem z Papirusa - to jest to! Brakuje mi tu tylko jakiś paluchów chlebowych, albo bagietki do przygryzania:)) Jest wspaniała, ma bardzo bogaty smak i do tego wykonanie jest proste.
Potrzebujemy:
1,5 litra bulionu
0,5 kg cebuli
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki wytrawnego białego wina
pierś z kurczaka
Pomysł soczystą pierś z kurczaka z czosnkiem i ziołami Winiary
1 łyżka śmietany kremówki
olej do smażenia cebuli
szczypta curry
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. W garnku gotujemy bulion, dodajemy przysmażoną cebulę i dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy wino i śmietankę oraz szczyptę curry, zdejmujemy z gazu.
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki 1-1,5 cm.
Układamy je obok siebie w papirus
Smażymy 5 minut z każdej strony (według informacji na opakowaniu)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/09/wariacje-na-temat-zupy-cebulowej-i.html