Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku! Obiecałam sobie na ten Nowy Rok, że nie
będę narzekać - a przynajmniej spróbuję :) No ale nie da się a szczególnie wtedy, kiedy matka i córka znajdują się razem w kuchni i robią to samo danie. Robią od podstaw - bez przepisu. Nie wiem, czy to tylko u mnie tak jest (proszę powiedzcie, że nie) ale moja mama w gotowaniu ma pozjadane już wszystkie rozumy. Pomimo tego, że ja dobijam wielkimi krokami do 30 a mama do 60 i gotujemy w zupełnie inny sposób, to zawsze wszystko co ja robię jest po prostu nie tak. Bo "jak można dodać to do tego", czy "przecież nikt Ci tego nie będzie jadł" - a
potem wielkie zdziwienie - "nawet dobre to".Moja mama stwierdziła, że zrobimy tę
sałatkę ze składników, które ja do sałatek wrzucam na szarym końcu czyli bardzo rzadko. Stwierdziłam więc, by dodać coś dla przełamania smaku, coś równoważącego np.
fasolę z puszki - w tym przypadku wypadło na żółty morski
ser (jest wyrazisty i słony). Postanowiłam też, że dodamy
ryż, by sałatki wyszło więcej - natychmiast wywiązała się debata na temat tego, który rodzaj
ryżu ma w
sałatce się znaleźć (z mrugającą już z nerwów powieką odpuściłam rezygnując z
ryżu parabolicznego na korzyść zwykłego białego). Każdy składnik został dokładnie przeanalizowany przez dwie sfrustrowane swoją obecnością przy garach kobiety.W konsekwencji
sałatka wyszła na prawdę smaczna, wyrazista i syta :) - bo co dwie głowy, to nie jedna :)
Sałatka to jedna z lepszych jakie
jadłam. Wystarczy jej by zapełnić dwa spore półmiski.Jak wygląda u Was relacja z rodzicielkami w zaciszu kuchennym? Zgadzacie się w kucharzeniu czy raczej macie odmienne zdania i tak jak my spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :)
Przepis własny,Składniki:dwa woreczki
ryżu (polecam paraboliczny ;))dwa słoiczki
selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l)30 dag
sera morskiego30 dag
szynki drobiowejpuszka
kukurydzy konserwowejpuszka
czerwonej fasoli konserwowejsłoiczek 0,5 l
papryki konserwowejsłoiczek 0,5 l
ogórków konserwowych5
jajeksłoiczek
majonezu - 0,5 l
sól i
pieprz do smakuWykonanie:Ryg ugotować według opisu na opakowaniu z dodatkiem
soli, zostawić do przestygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić kostkę.
Seler,
paprykę i
ogórki odsączyć -
seler można posiekać lub zostawić w całości natomiast
paprykę i
ogórka pokroić w kostkę.
Kukurydzę i
fasolę odsączyć.
Szynkę i
ser pokroić w kostkę.Wszystkie składniki włożyć do dużego naczynia, doprawić
solą,
pieprzem oraz
majonezem i dokładnie połączyć.Smacznego! :)