ßßß






Składniki (4 porcje)400g makaronuOliwa2 ząbki czosnkuPęczek dymki wraz z szczypiorkiem4 cukinie60ml białego winaNatka40g grana padano (może być też parmezan)Sól, pieprz2 łyżki masłaPrzygotowanieZagotuj wodę w dużym garnku, posól obficie gdy zawrze.Posiekaj dymkę i natkę pietruszki, cukinie pokrój w kostkę.Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Postaw na średnim ogniu dużą patelnię o grubym dnie, wlej trochę oliwy, wrzuć dymkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około minuty, cały czas mieszając.Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej wino, dodaj większą część posiekanej natki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz płomień i duś 5 minut pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.Zetrzyj grana padano na tarce o drobnych oczkach.Zanim odcedzisz makaron, odlej kubeczek wody, w której się gotował.Przełóż odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodaj starty ser i mniej więcej pół kubka zachowanej wody. Wymieszaj wszystko starannie, wmieszaj masło i cukinię z patelni. Dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.Przed podaniem posyp resztą natki i odrobiną startego sera.Gotowe!