ßßß
Cookit - przepis na Jabłka z mascarpone
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Jabłka z mascarpone
Składniki
Jabłko
Cynamon
Cukier
Ser mascarpone
Śmietana 36%
Cukier puder
Orzech włoski
Czekoladowy mus
Pomarańcza
Cytryna
Maliny
Ryż z jabłkami
Wykonanie
Pyszny i prosty deser. Niewyszukane składniki, a efekt fantastyczny. Jeśli akurat nie masz
mascarpone
w lodówce, możesz po prostu ubić
śmietanę
, albo użyć
serka homogenizowanego
.
Składniki (4 porcje)6
jabłek
Łyżeczka
cynamonu
Łyżka
cukru
(opcjonalnie)100g
mascarpone
50g
śmietany 36%
3 łyżki
cukru pudru
Garść
orzechów włoskich
Przygotowanie
Jabłka
obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do rondelka, dolej odrobinę
wody
i duś pod przykryciem 10 minut.Kiedy
jabłka
zmiękną, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar
wody
. Dopraw
cynamonem
. Jeśli
jabłka
są bardzo kwaśne, dodaj łyżkę
cukru
. Odstaw do ostygnięcia.
Mascarpone
przełóż do miski, dodaj kremówkę i ubij na puszysty krem. W trakcie ubijania, stopniowo dodawaj
cukier puder
.W salaterkach lub szklankach układaj na przemian warstwę masy owocowej i
mascarpone
. Odstaw na przynajmniej pół godziny do lodówki.Przed podaniem posyp pokruszonymi
orzechami
.Smacznego!Zobacz także:
Mus czekoladowo
–
pomarańczowy
Cytrynowe
serniczki z
malinami
Ryż z jabłkami
Źródło:
http://mammadeli.com/2014/01/24/jablka-z-mascarpone
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)