ßßß
Składniki (4 porcje)6 jabłekŁyżeczka cynamonuŁyżka cukru (opcjonalnie)100g mascarpone50g śmietany 36%3 łyżki cukru pudruGarść orzechów włoskichPrzygotowanieJabłka obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do rondelka, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem 10 minut.Kiedy jabłka zmiękną, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. Dopraw cynamonem. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodaj łyżkę cukru. Odstaw do ostygnięcia.Mascarpone przełóż do miski, dodaj kremówkę i ubij na puszysty krem. W trakcie ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder.W salaterkach lub szklankach układaj na przemian warstwę masy owocowej i mascarpone. Odstaw na przynajmniej pół godziny do lodówki.Przed podaniem posyp pokruszonymi orzechami.Smacznego!Zobacz także:Mus czekoladowo – pomarańczowyCytrynowe serniczki z malinamiRyż z jabłkami