ßßß Cookit - przepis na Jabłka z mascarpone

Jabłka z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Pyszny i prosty deser. Niewyszukane składniki, a efekt fantastyczny. Jeśli akurat nie masz mascarpone w lodówce, możesz po prostu ubić śmietanę, albo użyć serka homogenizowanego.
Składniki (4 porcje)
6 jabłek
Łyżeczka cynamonu
Łyżka cukru (opcjonalnie)
100g mascarpone
50g śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Garść orzechów włoskich
Przygotowanie
Jabłka obierz i pokrój w plastry. Wrzuć do rondelka, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem 10 minut.
Kiedy jabłka zmiękną, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. Dopraw cynamonem. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, dodaj łyżkę cukru. Odstaw do ostygnięcia.
Mascarpone przełóż do miski, dodaj kremówkę i ubij na puszysty krem. W trakcie ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder.
W salaterkach lub szklankach układaj na przemian warstwę masy owocowej i mascarpone. Odstaw na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Przed podaniem posyp pokruszonymi orzechami.
Smacznego!
Zobacz także:
Mus czekoladowopomarańczowy
Cytrynowe serniczki z malinami
Ryż z jabłkami
Źródło:http://mammadeli.com/2014/01/24/jablka-z-mascarpone