Wykonanie
Zaskakująco proste, szybkie i smaczne – klasyczne racuchy z
serem. Przygotujesz je bez problemu niecałe pół godziny, łatwo się smażą i błyskawicznie znikają z talerzy domowników. W oryginalnym przepisie racuchy były z
rodzynkami – zupełnie świadomie z nich zrezygnowałam, jeśli jednak uważasz, że to dobry pomysł, po prostu dodaj garść do ciasta przed smażeniem.

Składniki (dla 2 – 3 osób)300g
białego sera4 łyżki
mąki pszennej3
jajka3 łyżki
cukruŁyżeczka ekstraktu
waniliowegoOliwaPrzygotowanieOddziel
żółtka od
białek.
Żółtka wymieszaj (widelcem lub mikserem) z
białym serem, dodaj
cukier,
wanilię i
mąkę. Wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą
serową (tym razem nie używaj miksera!).Na patelni rozgrzej odrobinę
oliwy i nakładaj niewielkie porcje ciasta – placuszki powinny być małe, aby nie rozpadały w trakcie smażenia.Smaż około 2 minuty z każdej strony – aż będą złociste.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 A.starmachZobacz także:Gwiazdorskie naleśnikiPlacki z
jagodamiRacuchy z
truskawkami