Wykonanie
Kurczak w papirusie to dosyć słynny i owiany kontrowersjami pomysł pewnej firmy. W domu możemy przygotować go w bardzo łatwy, dietetyczny sposób i dodatkowo z kontrolowanymi dodatkami, takimi jak np.
zioła.
Kurczak w papirusie - domowy sposób
pojedyncza
pierś z kurczakaolej lub
oliwasól,
pieprzulubione
przyprawy:
słodka papryka,
zioła prowansalskie,
płatki chilli, suszony
czosnekPierś przekrój na pół, delikatnie ostukać pięścią by się nieco rozbiła.Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć prostokąt, takiej wielkości by można było zawinąć jeden kawałek
mięsa.Papier złożyć na pół, rozłożyć i wysmarować
oliwą oraz posypać wszystkimi
przyprawami z dwóch stron.Na jednej połowie papieru należy ułożyć pierś, przykryć drugą (najlepiej całość
potem zawinąć) i wyłożyć na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu).Smaż z dwóch stron po około 8 minut z każdej - można użyć pokrywki przy smażeniu 1 strony.Odwinąć papier i podawać.