Wykonanie
Nie jest to jeszcze
pora na przerabianie
ogórków , ale przepis umieszczam już teraz. Można się z nim zapoznać i wiedzieć co nam będzie potrzebne , jeśli będziemy już takowe przyrządzać .Składniki :
ogórki1/2 szklanki
octu 10 %1 litr
wody1 łyżka
soli4 łyżki
cukru - lubię dość słodkienasiona
kopruchrzan w korzeniu, ewentualnie po ząbku
czosnku do słoikaziarna
ziela angielskiego i
pieprzunasiona
kolendryPrzygotowanie:
Ogórki dobrze umyć - na konserwowe najlepsze są małe , zgrabne
ogórkiNaszykować czyste słoje , litrowe lub mniejszeW garnku przygotować zalewę do
ogórków wlewając odmierzoną
wodę ,
ocet ,
sól i
cukierDo słojów wkładać
ogórki i do każdego po kawałku oczyszczonego
chrzanu, po kilka ziaren
pieprzu , po sporej szczypcie ziaren
kolendry, 3 - 4 ziarna ziela oraz
kopru ( najlepszy jest suchy kwiatostan )Gdy zalewa zawrze, zalewamy gorącą ułożone w słojach
ogórki i zakręcamy mocno suchym dekielkiem, brzeg słojów zawsze wycieram do suchaUstawiamy słoje w dużym garnku w której mamy
wodę równie gorącą jak ta w słojach i gotujemy je, od momentu zawrzenia
wody przez około 15 - 20 min. Dotyczy dużych słojów litrowychUważamy, by następne słoje nie wkładać do wrzącej
wody w garnku , bo mogą nam popękać.