Wykonanie
            

Nie jest to jeszcze 
pora na przerabianie 
ogórków , ale przepis umieszczam już teraz. Można się z nim zapoznać i wiedzieć co nam będzie potrzebne , jeśli będziemy już takowe przyrządzać .Składniki :
ogórki1/2 szklanki 
octu 10 %1 litr 
wody1 łyżka 
soli4 łyżki 
cukru - lubię dość słodkienasiona 
kopruchrzan w korzeniu, ewentualnie po ząbku 
czosnku do słoikaziarna 
ziela angielskiego i 
pieprzunasiona 
kolendryPrzygotowanie:
Ogórki dobrze umyć - na konserwowe najlepsze są małe , zgrabne 
ogórkiNaszykować czyste słoje , litrowe lub mniejszeW garnku przygotować zalewę do 
ogórków wlewając odmierzoną 
wodę , 
ocet , 
sól i 
cukierDo słojów wkładać 
ogórki i do każdego po kawałku oczyszczonego 
chrzanu, po kilka ziaren 
pieprzu , po sporej szczypcie ziaren 
kolendry, 3 - 4 ziarna ziela oraz 
kopru ( najlepszy jest suchy kwiatostan )Gdy zalewa zawrze, zalewamy gorącą ułożone w słojach 
ogórki i zakręcamy mocno suchym dekielkiem, brzeg słojów zawsze wycieram do suchaUstawiamy słoje w dużym garnku w której mamy 
wodę równie gorącą jak ta w słojach i gotujemy je, od momentu zawrzenia 
wody przez około 15 - 20 min. Dotyczy dużych słojów litrowychUważamy, by następne słoje nie wkładać do wrzącej 
wody w garnku , bo mogą nam popękać.
