Wykonanie
Kolejna odsłona
ogórka , tym razem lekka modyfikacja zwykłej marynaty , przyniosła nieoczekiwanie doskonały efekt .
Ogórki są bardzo chrupkie , co jest pewnie zasługą sporej ilości
chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej 😉

Składniki :3 kg
ogórkówkorzeń
chrzanupo kilka ziaren
pieprzu na słoikpo jednym baldachu
kopru na słoikzalewa:1,5 l
wody1,5 szklanki
octu 10 %1 szklanka
cukru2 łyżki
soli
Ogórki płukamy i zalewamy
wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki
chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren
pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) .

Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach
kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy
ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach 😉 Smacznego 😉