ßßß
Składniki :3 kg ogórkówkorzeń chrzanupo kilka ziaren pieprzu na słoikpo jednym baldachu kopru na słoikzalewa:1,5 l wody1,5 szklanki octu 10 %1 szklanka cukru2 łyżki soli
Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) .
Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach 😉 Smacznego 😉