Wykonanie
            
Mam dziś trochę wolnego czasu , więc tak sobie pomyślałam , że wstawię kilka przepisów na 
przetwory..Zdjęcia 
przetworów są prawdę mówiąc z zeszłego roku , ale w tym roku na pewno będzie powtórka...Te ogóreczki są pyszne -polecam...5 kg 
ogórków2 łyżki 
solizalewa:1kg 
cukru0,5 litra 
octu1,5 szklanki 
wodyprzyprawy na jeden słoiczek (wielkość ok.400g):15 
rodzynek10 ziarenek 
pieprzuząbek 
czosnkukoper-nasionka
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki [ najlepsze są małe 
ogórki], posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.Składniki na zalewę zagotować.Do słoiczków powkładać 
przyprawy i upychać dość ciasno 
ogórki, zalać zalewą, pasteryzować ok.5 minut.Przepis dodaję do Akcji 
przetwory 2011.