Wykonanie
Przepis kuchni irlandzkiej wzbogacony o
mięsko i podsmażony :)Składniki0,7 kg
ziemniaków1/2 małej główki
włoskiej kapusty lub
młodej białej kapusty1/2 kg
szynki wieprzowej1/2 szklanki
mleka1 łyżka
masłasól,
pieprzpęczek
szczypiorku lub
koperkuliść laurowyziele angielskiegołyżeczka ziarnistego
pieprzutłuszcz do smażeniaSposób przygotowania
Mięso płuczemy, kroimy na grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem
liści laurowego,
ziela angielskiego i łyżeczki ziarnistego
pieprzu(ok. 45 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię i zalewany
bulionem pozostałym z gotowania
mięsa i gotujemy 10-15 minut, aby była lekko chrupiąca. Do
kapusty możemy dodać posiekany
koperek.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu rozgniatamy je, wlewany gorące
mleko, dodajemy łyżkę
masła i miksujemy wszystko aż będzie gładkie i puszyste.Dodajemy pokrojone
mięso, osączoną
kapustę (ewentualnie posiekany
szczypiorek). Dokładnie mieszamy, solimy i
pieprzymy.Na rozgrzaną patelnię wykładamy połowę masy i podsmażamy.
Łopatką odwracamy po kawałku, żeby się podsmażyło ze wszystkich stron. Z druga połowa masy robimy to samo. Dekorujemy szczypiorkiem/koperkiem. SmacznegoDarmowy Hosting CBA.PL