ßßß Cookit - przepis na Ciasto podwojnie czekoladowe

Ciasto podwojnie czekoladowe

Wykonanie

Ciasto podwójnie czekoladowe
Czas przygotowania: 150 min.
Połączenie lekkiego, niesłodzonego kremu i ciężkiego, słodkiego ciasta. I wisienka :)
Składniki
ciasto:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
krem:
300 ml śmietany 36%,
2 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy,
1 łyżka żelatyny,
1/3 szklanki mleka
dodatkowo:
1 słoik wiśni bez pestek w syropie
do dekoracji:
cukier puder
Sposób przygotowania
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w nasmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasto wystudzić, przekroić na pół. Wiśnie osączyć na sicie i sokiem nasączyć krążki ciasta.
Kakao do masy sparzyć niewielką ilością wrzątku, mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno z cukrem waniliowym, dodać wystudzone kakao i żelatynę. Zmiksować i wymieszać z wiśniami.
Nasączone ciasto przełożyć masą i schłodzić przed kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/ciasto_czekoladowe3.htm