Wykonanie
Ciasto podwójnie
czekoladoweCzas przygotowania: 150 min.Połączenie lekkiego, niesłodzonego kremu i ciężkiego, słodkiego ciasta. I wisienka :)Składnikiciasto:2
jajka,1/2 szklanki
cukru,2/3 szklanki
mąki pszennej,2 łyżki
mąki ziemniaczanej,2 łyżki
kakao,1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 kostki
margarynykrem:300 ml
śmietany 36%,2 łyżki
kakao,1
cukier waniliowy,1 łyżka
żelatyny,1/3 szklanki
mlekadodatkowo:1 słoik
wiśni bez pestek w
syropiedo dekoracji:
cukier puderSposób przygotowania
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, zmiksować z
żółtkami, dodać przesiane
mąki,
kakao i
proszek do pieczenia. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną
margarynę i wymieszać na gładkie ciasto. Piec w nasmarowanej tortownicy o średnicy 18 cm przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Ciasto wystudzić, przekroić na pół.
Wiśnie osączyć na sicie i
sokiem nasączyć krążki ciasta.
Kakao do masy sparzyć niewielką ilością wrzątku,
mleko podgrzać i rozpuścić w nim
żelatynę. Zimną
śmietanę zmiksować na sztywno z
cukrem waniliowym, dodać wystudzone
kakao i
żelatynę. Zmiksować i wymieszać z
wiśniami.Nasączone ciasto przełożyć masą i schłodzić przed kilka godzin. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL