Wykonanie
ciasto:1
margaryna3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka2 łyżki
kakao2 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3
jajacukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octumasa:1 kostka
masła2 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki
maki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 kieliszek
spirytusudo dekoracji:
wiórki kokosowetarta gorzka czekoladaprzygotowanie:
Margarynę rozpuścić z
cukrem,
mlekiem,
kakao, zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać
mąkę tortową i ziemniaczaną,
jajka,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i
ocet. Ciasto wlać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x35) i piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół.Odlać pół szklanki
mleka, resztę zagotować.
Jajka roztrzepać, dodać
cukry i
mąki, wymieszać, rozprowadzić połową szklanki
mleka. Kiedy
mleko się zagotuje, wlać przygotowany
budyń i wrzucić połamaną
czekoladę, mieszać do rozpuszczenia
czekolady i zgęstnienia budyniu. Wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce
budyń i na końcu
alkohol.2/3 masy wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią ciasta i na wierzchu rozsmarować resztę masy. Udekorować wiórkami i startą
czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL