Wykonanie
Pin It

W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie naszym wyzwaniem były
parmezanowe paluchy
drożdżowe z
suszonymi pomidorami,
czosnkiem i
rozmarynem pieczone w poznańskiej Insulina . Paluchy są boskie, wspaniale pachną, nie można im się oprzeć.


Czas przygotowania 7 godzinProporcje na 4 duże paluchySkładnikiZaczyn:100 g
mąki pszennej typ 650150 g
wodyszczypta
suszonych drożdżyCiasto właściwe:400 g
mąki pszennej typ 6502 łyżki
oliwy z oliwek EV2 łyżki
oliwy z
suszonych pomidorów1 łyżeczka
suszonych drożdży15 g
cukru22 g
soli morskiejniecała szklanka letniej
wodyDodatki:8 połówek posiekanych
suszonych pomidorówposiekane igiełki z jeden długiej gałązki
rozmarynu ( dała 2
razy tyle)2 ząbki
czosnku pokrojone w cienkie plasterki70 g grubo startego
parmezanu + 2 łyżki

Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy co najmniej na 5 godzin. Możemy też zostawić na całą noc.Po tym czasie to zaczyny dodajemy składniki ciasta właściwego. Wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, ręcznie przez 15 minut, mikserem przez 10. Pod koniec dodajemy
pomidory,
czosnek,
parmezan i
rozmaryn. Mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.Piekarnik nagrywamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy na omączony blat, odgazowujemy i rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy na 3 części, tak jak list, Obracamy o 90 stopni wałkujmy i znowu składamy na 3. czynność tę powtarzamy 2
razy. Ciasto dzielimy na 4 części, Każdą rolujemy formując paluchy, Moje paluchy ułożyłam na foremkach do
bagietki. Jeśli ich nie macie połóżcie paluchy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach 4 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Posypujemy
parmezanem i pieczemy przez 25 minut. Paluchy muszą się lekko przyrumienić.

We wspólnym wypiekaniu brały udział:Kulinarna piniataPrawo do gotowania z pasjąSmaczna pyzaEveryday flavoursMatka wariatkaInsulina