Wykonanie

Schiacciata to rodzaj płaskiego, toskańskiego
chleba. Bardzo podobnego do focaccii. Przygotowałam go z dodatkiem
suszonych pomidorów i
parmezanu. Zapomniałam o
soli gruboziarnistej… dlatego jak dla mnie był za mało słony. Chlebek piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . A przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”.SkłdanikiCiasto:
mąka pszenna, 400 g
drożdże instant, 5 g
cukier, 1/2 łyżeczki
sól, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 75 mlletnia
woda, 125 mlzimna
woda, 125 mlDodatki:
suszone pomidory, 4 sztukitarty
parmezan, 1-2 łyżki
sól morska gruboziarnista, 1 łyżka
oliwa do posmarowaniaSposób przygotowania
Mąkę,
drożdże,
cukier,
sól,
oliwę i letnią
wodę wymieszać drewnianą łyżką. Następie wlać zimną
wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę
pomidory i wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto obsypać
mąką i przełożyć do miski. Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na około 2 h do podwojenia objętości.Po tym czasie delikatnie zarobić. Rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 26 x 37 cm wysmarowanej
oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Zrobić kilka wgłębień opuszkami palców. Posmarować
oliwą (użyłam tej po suszonych pomidorach). Posypać
parmezanem i
solą.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut. Studzić na kratce.Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureAgata z Kulinarne przygody GatityMarzena z Zacisza kuchennegoпластиковые окна в минске заказать