ßßß Cookit - przepis na Schiacciata z suszonymi pomidorami i parmezanem - Buszująca w kuchni

Schiacciata z suszonymi pomidorami i parmezanem - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Schiacciata to rodzaj płaskiego, toskańskiego chleba. Bardzo podobnego do focaccii. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów i parmezanu. Zapomniałam o soli gruboziarnistej… dlatego jak dla mnie był za mało słony. Chlebek piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . A przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”.
Skłdaniki
Ciasto:
mąka pszenna, 400 g
drożdże instant, 5 g
cukier, 1/2 łyżeczki
sól, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 75 ml
letnia woda, 125 ml
zimna woda, 125 ml
Dodatki:
suszone pomidory, 4 sztuki
tarty parmezan, 1-2 łyżki
sól morska gruboziarnista, 1 łyżka
oliwa do posmarowania
Sposób przygotowania
Mąkę, drożdże, cukier, sól, oliwę i letnią wodę wymieszać drewnianą łyżką. Następie wlać zimną wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory i wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto obsypać mąką i przełożyć do miski. Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na około 2 h do podwojenia objętości.
Po tym czasie delikatnie zarobić. Rozłożyć równomiernie w blaszce o wymiarach 26 x 37 cm wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Zrobić kilka wgłębień opuszkami palców. Posmarować oliwą (użyłam tej po suszonych pomidorach). Posypać parmezanem i solą.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec przez 25-30 minut. Studzić na kratce.
Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder Manufacture
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Marzena z Zacisza kuchennego
пластиковые окна в минске заказать
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/schiacciata-z-suszonymi-pomidorami-i-parmezanem