ßßß
Składniki:500 g karczku400 g śliwek węgierek1 cebula1 pęczek dymki2 ząbki czosnku2 łyżeczki imbiru2 łyżeczki cynamonu50 ml golden syrupu (lub syropu z cukru brązowego, ewentualnie miodu)4 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu ryżowego1 łyżka olejupieprzkasza, ryż, makaron ryżowy do podania (u mnie sorgo)Wykonanie:Karczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy, sos, ocet, posiekaną w piórka cebulę i połowę posiekanej dymki. Śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i połowę dodajemy do sosu. Dusimy aż do miękkości karczku. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe śliwki.Sos podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem ryżowym, przed podaniem posypujemy danie pozostałą dymką.
Smacznego!