Wykonanie
Jutro Dzień Kobiet. W sobotę na ulicach zaroi się od mężczyzn z tulipanami albo
goździkami. Może zanim wyjdą z domów, przygotują swoim paniom na śniadanie tosty francuskie? To danie przy minimalnym nakładzie pracy
daje maksymalny efekt. Wyjątkowo dobrze nadają się do niego czerstwe kromki
chałki (albo innego delikatnego
drożdżowego pieczywa), ponieważ lepiej chłoną płyn i nie rozpadają się tak łatwo. Ze świeżą
chałką też się uda, ale trzeba bardziej uważać.Tosty francuskie są tak łatwe, że nawet niezbyt zaznajomieni ze sztuką kulinarną studenci często reanimują w ten sposób stary
chleb (przeważnie w wersji na słono). Pain perdu (u la la – jak wykwintnie to brzmi) to świetny sposób na niemarnowanie
pieczywa!
Składniki (dla 3 osób):1 średnia
chałka5 jaj200 ml
mleka3 łyżki (60g)
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego (opcjonalnie)1-2 łyżki
masła klarowanego
Chałkę, najlepiej lekko czerstwą, pokrój na grube kromki.
Jajka wbij do głębokiego naczynia, rozbełtaj widelcem. Do
mleka wsyp zwykły
cukier i
waniliowy, mieszaj, aż się rozpuszczą, po czym połącz z
jajkami.Każdą kromkę namaczaj z obu stron w
masie mleczno-jajecznej. Mają porządnie nasiąknąć, ale się nie rozpadać.Na patelni rozgrzej łyżkę
masła klarowanego. Smaż partiami na niewielkim ogniu. Przypiekaj z obu stron przez około 3 minuty. Zbyt duży ogień sprawi, że z wierzchu kromki się przypalą, a w środku będą miały surową masę.Po usmażeniu układaj tosty na papierowych ręcznikach, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj z
dżemem albo
owocami.
Related Posts
Pudding z
chałki z
jabłkamiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczaneBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPancakes – śniadanie mistrzów