ßßß
Składniki (dla 3 osób):1 średnia chałka5 jaj200 ml mleka3 łyżki (60g) cukru1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)1-2 łyżki masła klarowanegoChałkę, najlepiej lekko czerstwą, pokrój na grube kromki.Jajka wbij do głębokiego naczynia, rozbełtaj widelcem. Do mleka wsyp zwykły cukier i waniliowy, mieszaj, aż się rozpuszczą, po czym połącz z jajkami.Każdą kromkę namaczaj z obu stron w masie mleczno-jajecznej. Mają porządnie nasiąknąć, ale się nie rozpadać.Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Smaż partiami na niewielkim ogniu. Przypiekaj z obu stron przez około 3 minuty. Zbyt duży ogień sprawi, że z wierzchu kromki się przypalą, a w środku będą miały surową masę.Po usmażeniu układaj tosty na papierowych ręcznikach, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj z dżemem albo owocami.

Related PostsPudding z chałki z jabłkamiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPancakes – śniadanie mistrzów