ßßß
Składniki (na 2 blaszki, około 20 sztuk):480 g mąki pszennej chlebowej40 g sezamu300 ml ciepłej wody8 g drożdży instant4 łyżki oliwy albo oleju1 łyżeczka solidodatkowo:żółtko z odrobiną wody do posmarowaniasezam do posypaniaDo miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże instant i sezam. Wlej wodę i olej, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od ręki.Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsca na około godzinę, powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze i uformuj dwie równe kule (1 kula na jedną blachę do pieczenia). Każdą kulę podziel na 8-10 kawałków (nie muszą być równe) i utocz z nich wałeczki.Wałeczki układaj, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby się napuszyły, następnie posmaruj żółtkiem rozrobionym z łyżką wody i posyp sezamem.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 15 minut. Paluchy powinny się ładnie zezłocić.


Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremMaślane bułki do burgerówŁososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśnikówZielone naleśnikiBliny pszenno-gryczane