Wykonanie
Nigdy nie wiesz, co wzbudzi zachwyt u Twojego dziecka. Nigdy.Zdarzy się, że ugotujesz jakąś wypierdzianą potrawę, a ono przejdzie obok niej obojętnie i nawet nie dziobnie jej widelcem czy łyżką. A
potem upieczesz coś tak prostego, jak te
drożdżowe paluchy, a dziecko rzuci Ci się w ramiona, wołając: „Dziękuję, Mamo, że zrobiłaś to!”.Taka była reakcja Człowieka Wyżerki, nazwał je „bułki-patyki”.Panna Grymaśna, z właściwym sobie chłodnym zainteresowaniem podeszła do nich jako do produktu spożywczego, ale z entuzjazmem wyciągała do nich rączki, żeby je porwać i rozszarpać. Dobrze, że mam odkurzacz, bo tyle
sezamu na wykładzinie jeszcze nie widziałam. Wystarczyła chwila nieuwagi.
Składniki (na 2 blaszki, około 20 sztuk):480 g
mąki pszennej chlebowej40 g
sezamu300 ml ciepłej
wody8 g
drożdży instant4 łyżki
oliwy albo
oleju1 łyżeczka
solidodatkowo:
żółtko z odrobiną
wody do posmarowania
sezam do posypaniaDo miski przesiej
mąkę, dodaj
sól,
drożdże instant i
sezam. Wlej
wodę i
olej, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od ręki.Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsca na około godzinę, powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze i uformuj dwie równe kule (1 kula na jedną blachę do pieczenia). Każdą kulę podziel na 8-10 kawałków (nie muszą być równe) i utocz z nich wałeczki.Wałeczki układaj, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby się napuszyły, następnie posmaruj
żółtkiem rozrobionym z łyżką
wody i posyp
sezamem.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 15 minut. Paluchy powinny się ładnie zezłocić.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremMaślane bułki do burgerówŁososiowo-
ogórkowe roladki z zielonych naleśnikówZielone naleśnikiBliny pszenno-gryczane