Wykonanie
Focaccia to rodzaj
pieczywa, po który z ochotą sięgam, gdy spodziewamy się gości lub gdy mamy okazję zjeść razem leniwe, weekendowe śniadanie. Tak przyjemnie odrywa się mięciutkie, puszyste kawałki tego aromatycznego
chleba, zagryzając nim
potem smakowite
wędliny, smarując świeżo przygotowaną pastą kanapkową, czy
twarożkiem lub po prostu maczając je w ulubionej
oliwie.Pewnie nie raz już Wam to mówiłam, ale, moim zdaniem, nic, ale to nic nie pobije smaku świeżego
chleba :)Nawet jeśli
rozmaryn nie jest
ziołem, po które sięgacie z ochotą, jestem pewna, że tu Wam posmakuje. Jego aromat, choć wyraźny, nie jest nadmiernie intensywny i nawet naszej Zuzance zupełnie nie przeszkadzał, gdy zajadała kolejną pajdę tej focacci z szyneczką i
pomidorkami :)Focaccia to prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny włoski chlebek. Nie sprawi trudności nawet początkującemu domowemu piekarzowi, a z pewnością zachwyci i domowników, i ewentualnych gości. Podzielny, pyszny i tak cudnie domowy w swojej prostocie.Polecam :)*przepis z książki
Gino D’Acampo „Italian
Home Baking”Składniki:500g
mąki pszennej chlebowej7g
drożdży instant2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy extra virgin300ml ciepłej
wodyDodatkowo:około 3 łyżki
oliwy do polania bochenka przed pieczeniem plus trochę do smarowania blachy1 łyżka grubej
soli morskiej’2 – 3 gałązki świeżego
rozmarynuWykonanie:
Mąkę,
drożdże oraz
sól wymieszaj w dużej misie. Dodaj
oliwę oraz
wodę i wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki zaczną się łączyć. Następnie wyłóż wszystko na oprószony
mąką blat i zagnieć jednolite, sprężyste ciasto.Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do nasmarowanej
oliwą misy. Przykryj szczelnie folią spożywczą, po czym odstaw na około godzinę do wyrastania.Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je na natłuszczoną
oliwą blachę do pieczenia i rozpłaszcz, formując owalny bochenek. Zrób palcami zagłębienia w cieście, posmaruj całość odrobiną
oliwy, przykryj luźno folią spożywczą i odstaw na kolejne 30 – 40 minut do ponownego wyrastania (
chleb powinien podwoić objętość).W wyrośniętym bochenku ponownie zrób wgłębienia. W każde powkładaj liście (a właściwie igiełki)
rozmarynu, polej około 3 łyżkami
oliwy, posyp
solą morską i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220ºC. Piecz przez około 20 minut, aż
chleb nabierze złocistego koloru. Upieczony odparuj na kratce.Podawaj jeszcze ciepłą, z tacą
wędlin, pastami kanapkowymi lub jako dodatek do zup czy gulaszy.Przechowywana szczelnie owinięta folią spożywczą, focaccia równie dobrze smakuje na zimno dnia kolejnego.Smacznego :)