Wykonanie
Pozostając we włoskich klimatach, postanowiłam przygotować ciabattę.Te płaskie, podłużne
chlebki, lub ,jak kto woli,
bułki, to bardzo proste w przygotowaniu
pieczywo.Jedyne, o czym należy pamiętać przygotowując ciabattę, to aby zarobić zaczyn w wieczór poprzedzający pieczenie. A
potem to już tylko zagniatać i czekać- ciabatty będą jak znalazł do kanapek na weekendowe śniadanie.Ja przygotowałam wersje klasyczną, a więc bez żadnych dodatków, z powodzeniem jednak można wzbogacić ciasto o
oliwki, świeże
zioła czy też
suszone pomidory.Przepis pochodzi z książki
Gino D'acampo ''Italian
home baking''.
Starter (biga)350 g
mąki pszennej chlebowej (ja użyłam
mąki pszennej z domieszką ziaren)180 ml ciepłej
wody5 g świeżych
drożdżyPrzygotuj starter wieczorem. Do miski wsyp
mąkę, wkrusz do niej
drożdże i dodaj
wodę. Zagniataj ciasto ręką przez około 5 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do uprzednio naoliwionej miski. Nakryj miskę folia i odstaw na noc do wyrastania.Ciasto
chlebowe:450 g
mąki pszennej chlebowej (plus dodatkowo do podsypywania)10 g świeżych
drożdży340 ml ciepłej
wody50 ml
oliwy extra virgin1 łyżeczka
soliDo dużej miski wsyp
makę, dodaj pokruszone
drożdże, cały starter,
wodę i
oliwę oraz
sól. Zagnieć lekko, a gdy składniki się połączą przenieś ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i zagniataj, ok. 8 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli będzie zbyt klejące, podsyp je lekko
mąką.Ponownie uformuj kulę i przenieś je do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrastania na 1 , 5 godziny.Wyrośnięte ciasto przenieś na orószoną
mąką stolnicę i lekko spłaszcz ręką. Podziel je na 4-5 podłużnych części. Każdą z nich lekko rozciągnij i końce ciasta zawiń na wierzch, lekko przycisnij, aby ciasto się skleiło. W ten sposób uformuj z każdej części podłużny bochenek (ok 15-20 x 7-10 cm).Przenieś bochenki na blat wyłożony ściereczką kuchenną oprószoną
mąką i ułóż je łączeniem ciasta ku górze, zostawiając odstępy
między nimi. Nakryj
chlebki drugą ściereczką i zostaw do wyrastania na ok. 40 minut.Blachę do pieczenia natłuść i obsyp
maką. Przetransportuj wyrośnięte
chlebki na blachę, układająj je złączeniem ciasta do dołu.Ciabatty wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na którego dnie umiesć jednocześnie żaroodporne naczynie z
wodą.Piecz
chlebki przez 20 minut, aż będą złociste. Wystudź na kratce kuchennej lub serwuj ciepłe.Smacznego!