ßßß Cookit - przepis na Ciabatta Classica

Ciabatta Classica

nazwa

Wykonanie

Pozostając we włoskich klimatach, postanowiłam przygotować ciabattę.
Te płaskie, podłużne chlebki, lub ,jak kto woli, bułki, to bardzo proste w przygotowaniu pieczywo.
Jedyne, o czym należy pamiętać przygotowując ciabattę, to aby zarobić zaczyn w wieczór poprzedzający pieczenie. A potem to już tylko zagniatać i czekać- ciabatty będą jak znalazł do kanapek na weekendowe śniadanie.
Ja przygotowałam wersje klasyczną, a więc bez żadnych dodatków, z powodzeniem jednak można wzbogacić ciasto o oliwki, świeże zioła czy też suszone pomidory.
Przepis pochodzi z książki Gino D'acampo ''Italian home baking''.
Starter (biga)
350 g mąki pszennej chlebowej (ja użyłam mąki pszennej z domieszką ziaren)
180 ml ciepłej wody
5 g świeżych drożdży
Przygotuj starter wieczorem. Do miski wsyp mąkę, wkrusz do niej drożdże i dodaj wodę. Zagniataj ciasto ręką przez około 5 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do uprzednio naoliwionej miski. Nakryj miskę folia i odstaw na noc do wyrastania.
Ciasto chlebowe:
450 g mąki pszennej chlebowej (plus dodatkowo do podsypywania)
10 g świeżych drożdży
340 ml ciepłej wody
50 ml oliwy extra virgin
1 łyżeczka soli
Do dużej miski wsyp makę, dodaj pokruszone drożdże, cały starter, wodę i oliwę oraz sól. Zagnieć lekko, a gdy składniki się połączą przenieś ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj, ok. 8 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli będzie zbyt klejące, podsyp je lekko mąką.
Ponownie uformuj kulę i przenieś je do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrastania na 1 , 5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przenieś na orószoną mąką stolnicę i lekko spłaszcz ręką. Podziel je na 4-5 podłużnych części. Każdą z nich lekko rozciągnij i końce ciasta zawiń na wierzch, lekko przycisnij, aby ciasto się skleiło. W ten sposób uformuj z każdej części podłużny bochenek (ok 15-20 x 7-10 cm).
Przenieś bochenki na blat wyłożony ściereczką kuchenną oprószoną mąką i ułóż je łączeniem ciasta ku górze, zostawiając odstępy między nimi. Nakryj chlebki drugą ściereczką i zostaw do wyrastania na ok. 40 minut.
Blachę do pieczenia natłuść i obsyp maką. Przetransportuj wyrośnięte chlebki na blachę, układająj je złączeniem ciasta do dołu.
Ciabatty wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na którego dnie umiesć jednocześnie żaroodporne naczynie z wodą.
Piecz chlebki przez 20 minut, aż będą złociste. Wystudź na kratce kuchennej lub serwuj ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/03/ciabatta-classica.html